Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vårdpersonal stoppas från att jobba i Region Värmland

Publicerad: 25 januari 2021, 10:37

Regiondirektör Peter Bäckstrand, hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Gjevert och biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam vill att Folhälsomyndigheten förtydligar vad som gäller kring inreseförbudet.

Foto: Region Värmland

Region Värmland kräver ett förtydligande från Folkhälsomyndighetens kring inreseförbudet från Norge. Enligt regionens tolkning kan viss vård- och omsorgspersonal nu inte gå till jobbet.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Omsorg

Vid midnatt stängdes gränsen för inresande från Norge efter ett utbrott av den brittiska coronavirusmutationen i grannlandet.

Enligt Region Värmland är det nu oklart vad som gäller för dem som arbetar inom svensk vård och omsorg och delar hushåll med en person som arbetspendlar mellan Värmland och Norge.

För även om arbetspendlare, exempelvis de mellan Värmland och Norge, undantas från inreseförbudet så uppmanas de att att undvika att träffa andra än personer i det egna hushållet när man inte är på jobbet.

Folkhälsomyndigheten menar samtidigt att ”de som bor i samma hushåll med den som arbetspendlar inte behöver undvika att träffa andra”.

Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare, upplever budskapen som motstridiga och regionen har nu bett Folkhälsomyndigheten om ett förtydligande som de hoppas få i början av veckan.

Fram till dess gäller tillfälliga regler för vård- och omsorgspersonal i Värmland som är i hushållskontakt med arbetspendlare från Norge.

– Vi arbetar för fullt med frågan och håller på att se över hur vi kan möjliggöra för våra medarbetare att kunna börja arbeta så snart som möjligt, säger Värmlands hälso- och sjukvårdsdirektör, Lena Gjevert, i ett pressmeddelande.

Under söndagseftermiddagen hölls även ett möte mellan regionen och länets kommuner. Regiondirektör Peter Bäckstrand tycker det är viktigt att samarbeta för att kunna lösa problemen som en stängning av gränsen för med sig, och är övertygad om att de kommer att hitta lösningar.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Covid-19Omsorg

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev