Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vårdkrisen slår även mot barncancervården

När barn får cancer är det bland det grymmaste som kan hända. För att alla barn som får cancer ska få den fina vård, som nu kan ges tack vare forskningen, måste vården fungera bättre än idag. För precis som alla andra vårdköer blivit längre de senaste åren så har också barncancervården problem.

Publicerad: 15 februari 2018, 04:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Idag - den 15 februari - är det internationella barncancerdagen.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

CancerBarn

Enligt barncancerfondens enkät i oktober 2017 har fyra av sex barncancercentrum i Sverige svårt att rekrytera personal. På barncancercentrum i Stockholm finns det 15 platser men det skulle behövas 22 och i Göteborg saknas 8 platser av 24. Även i Lund och Linköping saknas platser medan Uppsala och Umeå har tillräckligt.

Av de 142 sjuksköterskor som jobbar på barncancercentrumen har 41 jobbat kortare tid än ett år och endast 38 är specialiserade i barnonkologi. 28 har slutat det senaste året.

I fyra av våra sex barncancercentrum tvingas patienter att få behandling på annan avdelning på sjukhuset eller till och med annat sjukhus. I Göteborg händer detta varje vecka.

Tyvärr är överbeläggning och utlokalisering ett alltför känt fenomen i den övriga vården. Även om andra sköterskor och läkare som inte är specialiserade kan ge bra vård och omsorg är det viktigt att experterna får jobba med det man kan och är bra på. Utlokaliseringar är tyvärr en vanlig orsak till felbehandlingar.

En av anledningarna till att så få av sjuksköterskorna på barncancercentrum är specialister och att så många sköterskor slutar är att löneläget är för lågt. Det måste rättas till. Kristdemokraterna är fast beslutna att se till att barncancervården får de resurser som man behöver.

Av alla goda politiska ambitioner som finns har vi valt att prioritera vården. Samhällets förmåga att möta människor som drabbas av sjukdom är ett kvitto på vår människosyn. Om vi tror på ett okränkbart människovärde måste barnens möjligheter till liv och hälsa alltid sättas i första rummet – inte enbart i ord utan också i handling. Det är därför Kristdemokraterna satsar 27,5 miljarder kronor mer än regeringen på vård och omsorg. Vi vill även underlätta för människor att stödja barncancerforskningen genom att gåvor till barncancerfonden ska göras avdragsgilla.

Forskningen inom barncancer har gjort stora framsteg. På 1970-talet avled i stort sett alla barn med leukemi. Numera överlever ungefär 90 procent. I flera delar är barncancervården en förebild. Istället för att vårda barn som får cancer i 21 olika landsting görs det på sex platser där kunskapen är mycket hög om barncancer. Så skulle vården kunna fungera på fler områden. Men för det krävs att sjukhusvården blir statlig, vilket Kristdemokraterna drivit länge.

Idag, på den internationella barncancerdagen vill vi särskilt uppmärksamma förutsättningarna för alla barn som drabbats av cancer. Vi är fast beslutna om att vi som samhälle ska göra allt i vår makt för att barnens och deras anhörigas tillvaro ska bli så uthärdlig som möjligt. Sverige ska vara ett land där man kan lita på välfärden, där allt görs för att ge varje barn högsta möjliga chans att leva.

Ebba Busch, partiledare (KD)

Acko Ankarberg Johansson, Sjukvårdspolitisk frontperson (KD)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CancerBarn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev