söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vårdförbundet går in i krisavtal

Publicerad: 26 mars 2020, 12:32

Foto: Rebecka Uhlin/Bildbyrån

Vårdförbundet har kommit överens med arbetsgivarna om att medlemmarna ska omfattas av det så kallade krislägesavtalet. Det innebär bland annat att sjuksköterskor kan flyttas till andra sjukhus och regioner.

Ämnen i artikeln:

Covid-19SjuksköterskorVårdförbundetSKR

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Förra sommaren sjösattes krislägesavtalet som är en överenskommelse mellan arbetsgivarna Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, Sobona och flera fackförbund. Avtalet är tänkt att träda i kraft vid stora krissituationer. Vårdförbundet valde då att inte skriva under avtalet eftersom förbundet inte var nöjda med villkoren. Men i samband med coronakrisen har Vårdförbundet nu valt att gå in i avtalet efter att arbetsgivarsidan tagit upp frågan.

– Villkoren har blivit bättre sedan vi sade nej till avtalet i somras. Och det finns en skrivning om de legitimerade yrkesgrupperna som gör att våra medlemmar inte behöver utföra arbetsuppgifter som de inte har utbildning för, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Dagens Samhälle.

Krislägesavtalet innebär en krisersättning på 120 procent av lönen per timme och ger bland annat en utökad arbetsskyldighet och ett utökat ordinarie arbetstidsmått till 48 timmar per vecka under max fyra veckor. Avtalet innebär också att personal kan flyttas mellan olika arbetsgivare. Det skulle kunna innebära att en sjuksköterska beordras att arbeta på ett annat sjukhus eller i en annan region än där hen är anställd. Men Sineva Ribeiro tror inte att det senare kommer att bli aktuellt i någon större utsträckning.

– Jag bedömer att risken att våra medlemmar behöver flyttas runt i landet är liten. Alla intensivvårdsplatser i landet kommer att behöva bemannas i det läget vi har nu och då kommer våra medlemmar att behövas där de är nu, säger hon.

Hon bedömer att intensivvårdssjuksköterskor är den av Vårdförbundets medlemsgrupper som det finns störst risk att det uppstår brist på under coronakrisen. Redan nu är läget kritiskt på en del håll.

– I vissa verksamheter ser jag en situation där villkoren är uppfyllda för att det här avtalet ska kunna aktiveras redan nu, säger Sineva Ribeiro.

Ingen region har ännu valt att begära att krislägesavtalet ska aktiveras.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev