Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Vården måste lyssna när utsatta kvinnor berättar”

Publicerad: 11 december 2017, 14:16

Jona Elings Knutssons krönika i ”Gynstolen ser jag manssamhällets härjningar” har på kort tid fått ett enormt genomslag och delats 40 000 gånger i sociala medier. Många har blivit berörda.


Ämnen i artikeln:

Läkare

I texten beskriver Jona Elings Knutsson, ST-läkare och krönikör i Dagens Samhälle, underliv som sargats av bland annat övergrepp, hårborttagning och stympning. Ett smärtsamt explicit inlägg i Metoo-debatten. ”Kvinnans kön är mannens”, konstaterar hon.

Vad har du fått för reaktioner?

— Jag har nästan bara fått positiva reaktioner, folk känner sig sedda. I kölvattnet av Metoo var det många som uttryckte åsikter om att kvinnor är lättkränkta, men här visar jag att det inte handlar om det, utan om övergrepp som sätter fysiska spår, säger Jona Elings Knutsson.

Du tyckte att det var svårt att skriva krönikan – varför då?

— Det är smärtsamt att bevittna dessa saker, vi är inte bara sjukvårdsrobotar. Det är smärtsamt att se vad vår kultur, eller vad man ska säga, får för konsekvenser. Och så känner jag självkritik för att vi bara administrerar, bara sköter. Å andra sidan är det inte självklart att vi läkare kan slå larm, eftersom vi är belagda med tystnadsplikt.

Hur gör man som gynekolog när man ställs inför ett sargat underliv - hur hanterar man det?

— Jag brukar försöka sätta ord på det och kanske säga ”oj, det här ser ut att göra ont”. Ibland får man hela berättelser till sig, om man visar att man är beredd att lyssna.

— En reaktion jag fått är att man inte känt sig sedd när man varit hos gynekolog eller barnmorska: vi skulle behöver mer tid och resurser och kanske kuratorer att skicka vidare till.

Tror du att Metoo kommer att leda till reell förändring på sikt?

— Jo, det tror jag. Det känns som att trollen är framdragna i ljuset. Om man tittar tillbaka om tio år så tror jag man kommer att se ett före och efter Metoo.

Hur tror du att diskussionen fortsätter i vården?

— Det är en bra fråga. 80 procent av kvinnorna som utsatts för övergrepp fick inte hjälp när de berättade om övergreppen för vården första gången – det är inte okej! Jag hoppas verkligen att det blir förändring här.

Karin Lundahl

Webbredaktör

kl@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Läkare

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev