fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vården har större problem, Anna Starbrink

Sjukvården i Stockholms län har stora problem. Personalen - den som orkar jobba kvar - går på knäna. Operationer ställs in och kostnader för vårdval skenar. Och Alliansens svar på vårdkrisen är att privatisera ytterligare ett sjukhus?

Publicerad: 12 augusti 2016, 08:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Mer privat akutvård?Nya KarolinskaHälsaAkutsjukvårdPrivat driftStockholm

REPLIK Anna Starbrink (L) och hennes allierade tycks vara resistenta mot verkligheten. De fortsätter driva en politik där privatisering är svar på alla problem. Ideologin ställs framför de pragmatiska lösningar som är nödvändiga om vi ska lyckas få ordning på sjukvården i länet. Det är sorgligt.

Jag läser Anna Starbrinks debattartikel, men får inga svar på vilka problem ett privat akutsjukhus ska lösa. Borde vi inte ägna oss åt vårdens verklighet? Vi har idag barnmorskor och sjuksköterskor som jobbar dubbla skift för att ge oss som bor i Stockholms län en något så när rimlig vård. Hur hjälper privatisering dem?

Anna Starbrink har rätt i att S:t Görans sjukhus är ett väl fungerande akutsjukhus, men jag tror att det handlar mer om sjukhusets storlek och hur det leds, än om att det är privat.

Alliansen borde i stället fokusera på Stockholmssjukvårdens stora utmaningar:

1. Hur får vi personalen att orka jobba kvar i vården?

2. Hur får vi utflyttningen av vård från akutsjukhusen till närakuter, vårdcentraler och geriatriska mottagningar att fungera? Detta är en stor planerad förändring i samband med att det Nya Karolinska sjukhuset öppnar och det gamla stängs, men varken närakuterna eller de utbyggda geriatriska mottagningarna finns ännu och de mindre sjukhusen är alltför eftersatta för att klara förändringen.

Dessa nödvändiga investeringar - att satsa på personalen, renovera de mindre sjukhusen och etablera de nya närakuterna - finns det alldeles för lite pengar till. Jag förmodar att de sedan länge har försvunnit in i slukhålet Nya Karolinska.

Ska vi få ordning på sjukvården i Stockholms läns landsting måste Alliansen ta bort sina ideologiska skygglappar. Det är dags för Anna Starbrink och hennes kollegor att se sjukvårdens riktiga problem. Vi kan inte ödsla tid på en privatisering av ett akutsjukhus när så stora delar av vården är i kris.

Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev