Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vården för missbrukare går på knäna

När ska politikerna få upp ögonen för problemen inom tvångsvården av missbrukare? Och när ska ledningen för Statens institutionsstyrelse (SiS) ge hemmen tillräckliga resurser och effektiva metoder för att stoppa införseln av droger? Vi har i flera år begärt att ledningen tar tag i detta, utan att få gehör, skriver Thord Jansson, ordförande för ST inom SiS.

Publicerad: 23 oktober 2018, 08:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Klienterna behöver inte ta hjälp av personalen för att smuggla in droger.

Foto: Colourbox/Veja.


Ämnen i artikeln:

TvångsvårdSiS - förvar eller hjälp?

Fackförbundet ST inom SiS organiserar drygt 1 500 av SiS medarbetare. De flesta är behandlingsassistenter och arbetar närmast klienterna. De känner att de inte får det stöd de behöver. LVM-vården (lagen om vård av missbrukare) har i flera år varit satt på undantag och inte prioriterats av vare sig SiS ledning eller politiker. SiS ungdomsvård uppmärksammas däremot ofta. Därför välkomnar vi SVT:s granskning av LVM-vården.

LVM-vårdens uppdrag är att ”motivera missbrukaren så att han eller hon kan antas vara i stånd att frivilligt medverka till fortsatt behandling”. En förutsättning för att lyckas med detta är att klienterna är drogfria under de maximalt sex månader som vården får pågå.

I Uppdrag granskning säger en tidigare intagen att personalen smugglar in droger. Det har såvitt vi vet funnits sådana misstankar i några få fall, men i själva verket är det så enkelt att få in droger att klienterna inte behöver ta hjälp av personalen. De är mycket uppfinningsrika.

Några exempel: droger i burk med hårvax, i en förpackning pappersnäsdukar, i en bankdosa, i hörlurar, i tablettaskar, under märket på ett par jeans, i snusdosor, under frimärket på ett brev. Listan kan göras längre. Och för personalen innebär drogtillgången ökad risk för konflikter mellan klienter och våld mot personalen. Klienter som blir påkomna med narkotika eller testar positivt avslöjar naturligtvis inte på vilka vägar de fått drogerna. Det skulle ju ge institutionen möjlighet att sätta stopp.

För att vården ska kunna genomföras har SiS så kallade särskilda befogenheter. En sådan är kroppsvisitation, som bara får användas om det finns misstanke på individnivå att klienten har exempelvis droger gömda någonstans på kroppen. Vi menar att bara det faktum att en person tvångsvårdas för sitt missbruk är skäl nog för att få visitera alla.

LVM-hemmen kan besluta att vid vissa situationer rutinmässigt, utan individuella beslut, göra säkerhetskontroller. Då kan man använda metalldetektorer som upptäcker kanyler eller elektroniska näsor som reagerar på droger. Denna möjlighet använder SiS restriktivt. Vi anser att de tekniska möjligheterna måste användas betydligt mer.

Ett annat problem är klienternas rätt att inneha mobiler och datorer. Flera allvarliga händelser kan kopplas till detta, bland annat avled en klient på institution efter att ha beställt droger via sociala medier. Det är också ganska lätt för klienterna att beställa droger till en särskild plats vid institutionen. Sedan kan de hämta drogerna när de vistas utanför avdelningen.

Om personalen har tid att ständigt vara ute på avdelningen med klienterna ökar möjligheten att förhindra droginförsel och upptäcka om droger har kommit in. Därför måste LVM-hemmen ha en högre bemanning. Det har vi tagit upp med ledningen i flera år. Utanför kontorstid är man på LVM-hemmen två på en låst avdelning med åtta till nio klienter, medan ungdomshemmen ofta har fyra personer i tjänst samtidigt. På en öppen LVM-avdelning är det bara en person i tjänst vissa tider på dygnet.

Det krävs resurser om LVM-hemmen ska hindra införseln av droger och lyckas med sitt vård- och behandlingsuppdrag. Därför kräver ST inom SiS att regeringen anslår de medel som behövs för att SiS ska kunna utöka bemanningen. Därtill måste SiS tillföra de resurser som krävs för att stoppa drogerna.

Thord Jansson, ordförande ST inom SiS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev