Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vården får mer pengar för att klara köerna

Publicerad: 4 juli 2021, 14:04

Regionerna får mer pengar till sjukvården.

Foto: Kotin Dmitrii

Fulla intensivvårdavdelningar, långa köer och uppskjutna operationer – pandemin har inneburit stora påfrestningar för hälso- och sjukvården. Nu får regionerna mer pengar för att förbättra tillgängligheten i vården.


Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och regeringen har träffat en tilläggsöverenskommelse om ökad tillgänglighet i hälso- och sjukvården 2021.

Överenskommelsen, som omfattar cirka 1,48 miljarder kronor, ska ge regionerna en chans att genomföra den uppskjutna vården och stödja dem i arbetet med att korta väntetiderna.

”Behovet av att utveckla det långsiktiga arbetet för att hållbart förbättra tillgängligheten i hälso- och sjukvården är fortsatt stort och har förstärkts ytterligare av de tillgänglighetsutmaningar som covid-19-pandemin medfört”, skriver SKR i ett pressmeddelande.

Regeringen har beslutat att Kammarkollegiet ska betala ut 739,25 miljoner kronor senast den 1 september. Medlen fördelas i relation till regionernas befolkningsandel.

Resterande 739,25 miljoner kronor ska betalas ut till regionerna i december – då baserat på ”uppfyllda prestationskrav i enlighet med tilläggsöverenskommelsen”.

Uppgörelsen kompletterar och reviderar delar av den överenskommelse som staten och regionerna ingick i december 2020.(TT)

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev