tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Våra utvärderingar följer överenskomna metoder

Grundläggande för våra utvärderingar är att arbetet görs enligt gällande lagstiftning och med de metoder som vi gemensamt kommit överens om inom EU.

Publicerad: 17 februari 2016, 10:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MyndigheterHälsaMiljö

REPLIK. Orimliga krav när hälsoeffekter bedöms, skriver Gunnar Bengtsson i en debattartikel i DS 1/2.

Syftet med harmoniserad klassificering av kemiska ämnen inom EU är att lägga grunden för en säker hantering av ämnena, och därmed skydda hälsa och miljö. Kemikalieinspektionen är ansvarig myndighet för att utvärdera ämnet silver-zink-zeolit och ytterligare åtta silverföreningar inom ramen för EU:s biocidlagstiftning.

Det innebär bland annat en skyldighet att göra farobedömningar som baseras på all tillgänglig information om ämnenas inneboende egenskaper, och lämna förslag om klassificeringar till EU:s kemikaliemyndighet Echa. Att andra myndigheter inte har lämnat klassificeringsförslag för dessa silverföreningar beror både på att det är Kemikalieinspektionens ansvar och att de inte heller har tillgång till samma information.

Riskbedömningskommittén vid Echa har tagit ställning till vårt förslag för silver-zink-zeolit och kommit fram till att det finns stöd för att klassificera ämnet som reproduktionsstörande. Ämnet kan ha negativa effekter på utveckling hos foster och barn, är hudirriterande, ögonskadande och miljöfarligt. Grundläggande för klassificeringen är att den endast beaktar ämnens inneboende egenskaper och därmed de faror de kan ge upphov till.

Klassificeringen tar däremot inte hänsyn till hur stor eller liten risken är, eftersom riskerna beror på hur ämnet används och på graden av exponering.

Kemikalieinspektionens ämnesutvärderingar och klassificeringsförslag granskas av andra myndigheter inom EU och det är EU-kommissionen som tar beslut om klassificeringen och om godkännande inom biocidprocessen. Grundläggande för våra utvärderingar är att arbetet görs enligt gällande lagstiftning och med de metoder som vi gemensamt kommit överens om inom EU.

LÄS MER: Utvärderingen av effekter på hälsan håller hög nivå. 

LÄS MER: Vill Kemikalieinspektionen förbjuda koppar och zink? 

Katarina Lundberg, chef för enheten för ämnesutvärdering, Kemikalieinspektionen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MyndigheterHälsaMiljö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev