fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Var höll Annika Strandhäll hus när BB Sollefteå stängdes?

Sommaren innebär en ansträngd period för förlossningsvården i hela landet. Men den socialdemokratiska sjukvårdsministern väljer att rikta udden åt ett håll: Det Alliansstyrda Stockholm. Det är provocerande.

Publicerad: 6 juli 2017, 09:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I Västernorrland har flera kvinnor fått föda i bilen efter att BB har stängt, påpekar debattören.


Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdAlliansenStockholm

Låt mig säga dig en sak, Annika Strandhäll. Jag ser också allvarligt på situationen i Stockholms förlossningsvård, men jag ser till skillnad från dig att problemet är nationellt. Från norr till söder vittnas det om brist på barnmorskor, stress och oro på klinikerna, både bland personalen och de blivande föräldrarna.

I Västernorrland har flera kvinnor fått föda i bilen efter att BB har stängt.

I Karlskoga håller BB stängt under sommaren.

I Uppsala har landstinget köpt platser i Finland i förväg.

I Malmö har tiden som nyförlösta får stanna förkortas kraftigt på sjukhuset för att klara kapaciteten.

I Västerbotten har regionen förkortat barnmorskornas beviljade semestrar till tre veckor under sommaren.

Att då, som sjukvårdsminister, gömma sig bakom landstingen och partipolitiska argument är bara provocerande.

Orsakerna är desamma på alla håll. Brist på personal och platser. Vad har alla dessa landsting gemensamt? Jo de styrs av Annikas socialdemokratiska partivänner. Men när Annika Strandhäll drar med sig en journalist från Dagens Nyheter till Huddinge sjukhus är det uttalat för att fokusera på Stockholm. Hon säger att hon ”ser allvarligt på den situation som råder i Stockholms förlossningsvård, där den borgerliga majoriteten nu har styrt i tio år”.

Vi i Stockholms läns landsting inför åtgärder för att förbättra förlossningsvården. Vi tillför extra pengar, vi satsar på utbildningar, vi stimulerar personalen att flytta semestrar och vi inför ett listningstak.

Om du Annika Strandhäll menar allvar i din oro över förlossningsvården och anser att huvudansvaret ligger hos landstingen, var är då dina bekymrade inlägg om de “röda” landstingen och regionerna? Där finns, vågar jag påstå, mer omfattande problem än de vi brottas med på våra sex förlossningskliniker i Stockholms län.

Regeringen har skjutit till resurser till förlossningsvården. Vi använder dem till en rad projekt som ska förbättra situationen. Men det finns ett problem med den här pengapåsen: Den är tidsbestämd. Att erbjuda tillfälliga anställningar hjälper dåligt med tanke på hur svårt det är att rekrytera barnmorskor från början. Här har ministern en uppgift att ta med sig om hon vill vara med och förbättra bemanningen.

Vi behöver komma bort ifrån det pressade läget i förlossningsvården. Sommarsituationen har blivit en året runt-situation med högt tryck och ansträngd personal. Jag vet att människor i den svenska förlossningsvården varje dag arbetar hårt för att födande kvinnor kan få en trygg upplevelse. I det arbetet behövs däremot ett övergripande ansvar för hela landet. Annika Strandhäll, öka utbildningsplatserna och ge oss inte mer tillfälliga pengar. Vi är trötta på kortsiktighet. Så sluta gärna samtidigt med dina partipolitiska försök att enbart rikta ljuset mot landsting där Alliansen styr.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) Stockholms län

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev