Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Vänta inte på Strandhälls beslut om organdonation”

Det tycks ha gått troll i organdonationsfrågan för våra socialministrar. Fler liv skulle kunna räddas utan att någon kommer till skada, men beslutet skjuts på framtiden om och om igen. Sjukvården bör därför agera på egen hand.

Publicerad: 25 oktober 2017, 03:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Hur står det egentligen till med den juridiska kompetensen på socialminister Strandhälls departement, undrar skribenten.


Först var det Göran Hägglund (KD) som inte ville ta några initiativ för att underlätta verksamheten. Sedan såg han ljuset och tillsatte en utredning som kom med flera goda förslag på att introducera sådant som redan finns i många länder.

Nu har dagens socialminister Annika Strandhäll (S) fått kalla fötter och påstår att ”…underlaget inte håller rent juridiskt..” (Aftonbladet 9 oktober). Man undrar hur det står till med den juridiska kompetensen på departementet om de inte klarar att formulera lagförslag som reglerar transplantationsverksamhet som finns runt om i Europa, i USA, Kanada och Australien.

Många har blivit upprörda av den nya fördröjningen, nu senast har Håkan Hedman och Pernilla Gunther uppmanat ministern att förklara sig (Dagens samhälle 19 oktober).

Jag har varit med och gjort en etikgranskning och kommenterat utredningens förslag i Läkartidningen (14 juli) och anser att det är dags att gå vidare. Vi kan rädda liv utan att någon kommer till skada. Ingen av oss behöver sina organ efter döden. Det finns många sjuka som behöver organ. Är inte socialministern redo så är det dags för sjukvården att ta ledningen.

Idag har vi donation efter total hjärninfarkt (hjärndöd) .Det är patienter som avlider under respiratorvård. När patienten dödförklarats får man titta i donationsregistret. Därefter finns lagstiftning som reglerar organdonation. Det är oklart vad man får göra före döden.

Utredningen vill tillåta organbevarande behandling före döden, efter att man beslutat att fortsatt vård är utsiktslös för patienten, och att man får konsultera donationsregistret i samband med detta. Nu får registret konsulteras först vid konstaterad död.

Utredningen vill också tillåta att man stänger av en respirator när allt hopp för patienten är ute och att man gör donation efter hjärtstillestånd. Detta sker i många länder med goda resultat. Även här skulle man behöva se i donationsregistret vid beslut om avstängning, liksom tala med närstående. Om det är en möjlig donator stängs respiratorn av, man väntar till cirkulationen upphör och man har en” no touch” period för att hela hjärnan ska ha upphört att fungera. Lämplig längd kan vara fem minuter, men det finns internationella variationer. Därefter tas organen ut och transplantationer kan genomföras (oftast flera organ till flera patienter).

Är detta etiskt acceptabelt? Absolut! Vi tillåter avstängning av respirator i hopplösa fall och detta sker regelmässigt på våra intensivvårdsavdelningar. Är det lagligt med donationer efter avstängning av respirator? Det är inte reglerat i någon lagtext. Med en för en demokrati normal lagtolkning så är detta inte förbjudet. Om lagen inte säger något så får man gå på etiken.

Donation efter avstängning av respirator kan rädda liv och höja livskvaliteten för mottagarna av organ – utan att någon kommer till skada. Utredningen vill tillåta och reglera.

Jag uppmanar landstingen, som ju äger och driver sjukhusen, att på egen hand implementera några av utredningens goda förslag. Ge organbevarande behandling när man inte kan göra något för patienten och organdonation är det enda som återstår. Börja med organdonation efter avstängning av respirator. Följ de utmärkta regler som finns i till exempel Storbritannien. Jag hoppas Socialstyrelsen har modet att ändra riktlinjerna för konsultation av donationsregistret till att detta får ske inför ett möjligt avslutande av behandling. Gör inte Socialstyrelsen detta, så är det ändå möjligt för sjukvården att strunta i Socialdepartementets handläggare och starta. Det finns liv att rädda.

Stellan Welin, professor emeritus, Linköpings universitet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev