måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vänsterns slagord om vården stämmer inte

Välfärden står inför stora utmaningar i framtiden. Då behövs konstruktiva parter – inte slagord som bygger på felaktigheter, skriver Håkan Tenelius, Vårdföretagarna, i en replik till V.

Publicerad: 21 april 2017, 09:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Kvalitetsmätningar visar att privata utförare får högre betyg än offentliga, svarar Vårdföretagarna.


Ämnen i artikeln:

Jämlik vårdVänsterpartietHälsa

REPLIK Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed beskriver i sin debattartikel ”Våra reformer ger en jämlik vård” den 19 april de reformer som deras förhandlingar med regeringen gett upphov till. Men deras verklighetsbeskrivning i det inledande stycket lämnar en hel del övrigt att önska. Det är nämligen fullt av faktafel, förvanskningar och insinuanta beskrivningar.

Återigen vill företrädare för Vänsterpartiet ge sken av att vinsten leder till sämre kvalitet inom vården och omsorgen. Att privata vårdcentraler och andra aktörer kan generera vinster på bekostnad av patienternas vård och medarbetarnas hälsa.

För det första visar kvalitetsmätningar att privata utförare får högre betyg än offentliga. Socialstyrelsen visar att privata äldreboenden får högre betyg på 18 av 22 kvalitetsparametrar. Den sammanställning som Sveriges kommuner och landsting låtit göra visar att de privata vårdcentralerna dominerar bland landets 20 mest populära.

Enligt den senaste Jobbhälsobarometern visar det sig att medarbetare i privata verksamheter är mer nöjda med sin lön, upplever sig mindre sjuka och att arbetsuppgifterna hinns med inom ordinarie arbetstid.

För det andra kan jag påminna Karin Rågsjö och Håkan Jörnehed att de som politiska beslutsfattare kan verka för att stärka kvaliteten inom vården och omsorgen. Vårdföretagarna har tagit fram en kvalitetsdeklaration som ska göra det enklare att jämföra och utvärdera kvaliteten i olika verksamheter. Kvalitetsdeklarationen bygger på en vilja från Vårdföretagarnas medlemsföretag att öka transparensen och jämförbarheten.

Men vi tar gärna emot politisk hjälp för att driva på implementeringen av kvalitetsmåtten även på offentliga verksamheter - här kan Karin Rågsjö och Vänsterpartiet göra verklig skillnad.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef,  Vårdföretagarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev