lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vänsterns politik slår mot valfriheten

Att försvåra för privata utförare att etablera sig, vilket Vänsterpartiet vill genom införandet av olika pålagor, är inte rätt väg att gå för att uppnå ökad kvalitet och jämlikhet i hälso- och sjukvården skriver landstingsråden i SLL Ella Bohlin (KD) och Anna Starbrink (L) i en replik till Vänsterpartisterna Karin Rågsjö, vårdpolitisk talesperson och Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd i SLL.

Publicerad: 21 februari 2018, 12:27

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdvalKvalitetJämlik vårdValfrihetPatienter

Alliansen satsar på och utvecklar sjukvården i hela Stockholms län, att säga något annat är att fara med osanning. Aleris Specialistmottagning har haft svårt att rekrytera personal och har därför avslutat sitt avtal med landstinget, men vårdcentralen är kvar liksom Röntgenmottagningen. Närakuten på Rinkebysvängen drivs sedan årsskiftet av landstinget och påverkas inte.

Att försvåra för privata utförare att etablera sig, vilket Vänsterpartiet vill genom införandet av olika pålagor, är inte rätt väg att gå för att uppnå ökad kvalitet och jämlikhet i hälso- och sjukvården. Det är positivt att olika aktörer vill och kan investera i vår gemensamma välfärd. Patienterna får därmed fler vårdgivare att välja mellan, det gäller alla boende i länet oavsett om du bor i Järvaområdet eller i andra delar av länet.

I Stockholm har vårdval införts på ett stort antal vårdområden med ökad valfrihet som följd. Mångfalden i vårdutbudet har mer än fördubblats. Statistik visar att tillgängligheten förbättrats och att antalet besök har ökat, särskilt i områden som Järva. Med fler vårdgivare är möjligheterna fler att utveckla vården, det finns många goda exempel i hur t.ex. en vårdcentral kan bli en bättre arbetsplats och erbjuda en vård som uppskattas av patienterna. Möjligheterna att sprida framgångsfaktorer är en viktigare utveckling för patienterna än att vårdgivarna ska bli färre.

Vården i Järva utvecklas. En ny mottagning för barntandvård öppnar i Tensta. Tack vare alliansen blir Järva Unga specialistmottagning, en mottagning som vänder sig till ungdomar med psykisk ohälsa och missbruksproblem, permanent.

För att nämna några ytterligare satsningar finns sedan januari en närakut i Järva för att möta behovet av akut sjukvård. Rinkebyprojektet vänder sig till nyblivna föräldrar och är ett samarbete mellan landsting och socialtjänst, nu ska denna modell utökas till fler platser i länet. I december förra året kunde vi med glädje dela ut landstingets pris Gyllene Äpplet till Rinkeby vårdcentral. Ett pris som de fick för sitt arbete med att öka tillgängligheten genom åtgärder som drop-in tider hela dagen och uppsökande verksamhet.

Hälso- och sjukvårdslagen säger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Sexton av tjugoen landsting har ett rödgrönt styre och det är dessa landsting som uppvisar landets längsta vårdköer, sämst ekonomi och minst valfrihet för patienten.

Hälso- och sjukvård är en viktig fråga för väljarna, därför är det viktigt med en debatt som baserar på sanningar.

Ella Bohlin, barn- och äldrelandstingsråd (KD) Stockholms läns landsting

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev