onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vänstern skriker högt - letar lösningar i backspegeln

Medarbetarna är landstingets i särklass viktigaste resurs och de som får stockholmarnas vardag att fungera. Därför är det viktigt att vi är en attraktiv arbetsgivare och att våra medarbetare känner sig stolta över att jobba i och för Stockholms läns landsting.

Publicerad: 2 april 2015, 07:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vårdpersonalen behöver fler möjligheter – inte färre.


Ämnen i artikeln:

Tummas på säkerheten?HälsaSjuksköterskorSpecialistvårdLönebildningLönerKompetensutveckling

REPLIK. Håkan Jörnehed (V) med flera skriver i artikeln ”Sjukvården blöder efter åtta år med Alliansen” om deras syn på sjukvården. Ett parti som har som tradition att alltid sätta systemet före människan och hindra möjligheten till karriär för vårdpersonal. Vänsterpartiet lanserade även tillsammans med regeringen en utredning som har som uppgift att stoppa möjligheterna för mångfald och valfrihet i vården – något som har haft en positiv effekt särskilt för kvinnor på arbetsmarknaden.

Medarbetarna är landstingets i särklass viktigaste resurs och de som får stockholmarnas vardag att fungera. För mig som forsknings- och personallandstingsråd är det viktigt att vi är en attraktiv arbetsgivare och att våra medarbetare känner sig stolta över att jobba i och för Stockholms läns landsting. Vi kan redan nu se att antalet nöjda medarbetare har ökat med cirka 10 procent sedan Alliansen tog över efter de rödgröna 2006, vilket är positivt.

Men det finns stora utmaningar framför oss. Det handlar bland annat om att säkra kompetensförsörjningen på både kort och lång sikt. Vi behöver också undersöka varför vi inte producerar mer vård trots att landstinget aldrig haft så många läkare och sjuksköterskor anställda. Dessa ska ju i första hand arbeta med den patientnära vården. Inte med uppgifter som andra yrkesgrupper kan utföra.

Samtidigt har vi har en brist på vissa specialistutbildade läkare och sjuksköterskor. För att landstinget ska kunna ge den bästa vården med patienten i centrum och med engagerade medarbetare måste vi ha rätt yrkeskategori på rätt plats. I dag hör jag från en del sjuksköterskor att de måste gå ner i lön efter avslutad specialistutbildning. Senast när jag besökte Astrid Lindgrens barnsjukhus och ambulanssjukvården. Det är inte rimligt.

Utbildning både på grund- och specialistnivå ska löna sig liksom vidareutbildning, erfarenhet och kompetens. Därför kommer lönebildningen att vara en viktig fråga att titta närmare på i det fortsatta arbetet med kompetensförsörjningen. Utgångspunkten i vårt arbete ska vara att löneutvecklingen ska vara god under hela yrkeslivet och inte endast i direkt anslutning till examen eller till de första yrkesverksamma åren. Därför behöver vi skapa förutsättningar för ökad lönespridning för sjuksköterskor med erfarenhet och hög kompetens.

Vi behöver även säkerställa en bra övergång från utbildning till arbetsliv för vårdpersonalen. Till exempel behöver sjuksköterskeutbildningen överensstämma med den verklighet som möter sjuksköterskorna och de behov som finns ute i verksamheterna samt hos arbetsgivaren. Nyutbildade sjuksköterskor behöver också en bra introduktion och aktiv handledning när de tar steget ut på arbetsmarknaden. Regeringen måste också ta ansvar för en mer nationell modell för specialistutbildning av sjuksköterskor i bristområden.

Förutom detta kan det finnas behov av att stärka samarbetet mellan landstinget och kommunerna så inte patienter fastnar i vårdkedjan. I en nyligen publicerad rapport från landstinget ges bland annat förslag på ökad samverkan mellan akutsjukhus och geriatrik.

Vi måste arbeta vidare med att få till en ökad mångfald och mer valfrihet som ger fler inom sjukvården möjlighet att utvecklas och söka nya utmaningar. Det leder till en bättre löneutveckling och ökad rörlighet för medarbetarna. Vänsterpartiet skriker som vanligt högt, men i realiteten är deras enda konkreta svar att titta i backspegeln för att hitta gamla lösningar på framtidens utmaningar. Vårdpersonalen behöver fler möjligheter – inte färre.

Peter Carpelan, personallandstingsråd (M), Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev