onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Valrörelse i bokform i Skåne – ”Väljarna har ett behov av att få läsa på”

Publicerad: 5 november 2021, 10:30

Oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) och regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) har skrivit varsin bok inför regionvalet nästa år. Foto: Region Skåne

Inför regionvalet i Skåne släpper regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) och oppositionsrådet Henrik Fritzon (S) varsin bok. De vill ge väljarna fördjupning. ”Den politiska debatten har blivit snuttifierad”, säger Carl Johan Sonesson.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Region SkåneHälsaPolitik

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Först ut av de regionpolitiska boksläppen i Skåne är ”Tid för reformer” av oppositionsrådet Henrik Fritzon (S). 

– Jag vill bidra med mina synpunkter ur ett regionperspektiv kring de viktigaste reformerna som jag anser behöver göras inom sjukvården nu. Det känns viktigt för att sjukvården befinner sig i ett omvandlingsskede, säger han. 

Att släppa en bok, är det ett nytt sätt att bedriva valrörelse?

– Jag skulle nog inte kalla det valrörelse i dess traditionella mening, utan det är väl mer en djupare ansats i debatten. Men det är klart att det till viss del går att se som ett inslag i valrörelsen.

Vad är det viktigaste du vill få fram i din bok? 

– Att vi måste få en köfri vård. I grunden är det orimligt att vi har en vårdgaranti som sedan 2010 är inskriven i lagen men som har aldrig har gällt på riktigt. Folk får inte vård enligt vårdgarantin. Det undergräver både förtroendet för vårdgarantin som idé och för sjukvården i allmänhet.

I boken föreslår han ett kontrakt mellan staten och regionerna, där staten lovar fler platser på vårdutbildningarna mot att regionerna lovar att uppfylla vårdgarantin. 

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) fokuserar i stället på pandemin i sin bok ”Skånes kamp mot coronan” som släpps i december. 

– Efter ett och ett halvt år i den här pandemin i min roll som regionstyrelsens ordförande hade jag många tankar kring vad man kunde ha gjort annorlunda och vad man kan vara lite självkritisk till. Jag ville samla ihop allt det som någon form av tidsdokument, säger han. 

Boken utgår från de Facebookinlägg Carl Johan Sonesson gjorde under pandemin, då han med regelbundna uppdateringar försökte hålla kontakten med skåningarna. I slutet av boken presenterar han ett antal slutsatser om vad som borde ha fungerat bättre under pandemin. Det handlar bland annat om samverkan mellan äldreomsorgen och sjukvården, möjligheter till lokala restriktioner och samarbetet mellan de nordiska länderna. 

Vad tycker du om att din politiska motståndare Henrik Fritzon också har skrivit en bok? 

– Det är bra att politiker, oavsett politisk färg, är med i samhällsdebatten och kan fördjupa sina tankar och inte bara ha de korta debatterna och replikskiftena. 

Varför behövs det? 

– Den politiska debatten är lite snuttifierad i dag. Det är antingen svart eller vitt. Då behövs den här lite längre textmassan att kunna resonera utifrån. Jag tror att det finns ett behov ute bland väljarna att få läsa på lite mer. 

Läs mer: Val 2022: Regionråd tror på pandemilyft – hård strid väntar 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev