Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Vaccinbrist hotar på Gotland - ”Vi behöver få en större andel vaccin”

Publicerad: 18 juni 2021, 08:29

Nu varnar Gotlands vaccinsamordnare för att den strypta leveransen kan bli ett hårt slag mot öns övriga invånare.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Minskade vaccinleveranser kan skapa problem när turistsäsongen tar fart på Gotland.


Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19

Under juli kommer Pfizer-Biontech att minska sina leveranser av vaccin mot covid-19. För Gotlands del innebär det en halvering av antalet doser, till 7 020 stycken. Av dessa har hälften redan reserverats till personer som ska ha sin andra spruta.

Nu varnar Gotlands vaccinsamordnare för att den strypta leveransen kan bli ett hårt slag mot öns övriga invånare. Dessutom väntas det komma många besökare som vill boka en andra dos vaccin under semestern.

”Det är bekymmersamt eftersom de minskade leveranserna under juli innebär att vi behöver dra ner på vaccinationstakten. Ska vi dessutom vaccinera personer som har fått sin första dos i en annan region, kommer bokningstakten för nya åldersgrupper att går ner ytterligare”, säger vaccinsamordnare Christine Senter i ett pressmeddelande.

Vaccin fördelas utifrån antalet invånare. Gotland har tidigare fått större vaccinleveranser relativt sin befolkningsmängd än övriga landet, bland annat på grund av förpackningstekniska skäl. Men antalet så kallade utomlänsvaccinationer av sommarbesökare väntas bli betydligt fler än detta överskott.

Christine Senter vill därför att ön ska få en större andel vaccin även under sommaren:

”Vi har varit väldigt tydliga gentemot Folkhälsomyndigheten och förklarat att om vi ska fortsätta att vaccinera i samma takt som övriga regioner, behöver vi få en större andel av det vaccin som tilldelas Sverige.”

/ TT 

Ämnen i artikeln:

VaccinationerCovid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev