Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Utveckla mötet mellan sjukvården och patienten

Patient-läkarmötet är givetvis viktigt, men det finns andra yrkeskategorier som också är med och svarar upp mot patientens behov av sjukvård, skriver Johan Ejerhed i en replik.

Publicerad: 6 juli 2018, 09:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att som Svenska Läkaresällskapet föreslår ensidigt fokusera på patient-läkarmötet som ’utgångspunkt för sjukvårdens organisation och styrning’ riskerar att leda till fel slutsatser”

Foto: YekoPhotoStudio / Colourbox


Ämnen i artikeln:

LäkarePatienterUndersköterskor

Replik. Ordföranden i Svenska Läkaresällskapet, Britt Skogseid, skriver (1/7) att det ”enskilt viktigaste instrumentet sjukvården har att erbjuda (…) är patient-läkarmötet”. Skogseid menar att politikerna genom att satsa på patient-läkarmötet och att i övrigt hålla fingrarna borta skulle skapa en individanpassad och effektiv sjukvård.

Patient-läkarmötet är givetvis viktigt, men det finns andra yrkeskategorier (20 legitimationsyrken samt undersköterskor) som också är med och svarar upp mot patientens behov av sjukvård. Att som Svenska Läkaresällskapet föreslår ensidigt fokusera på patient-läkarmötet som ”utgångspunkt för sjukvårdens organisation och styrning” riskerar dessutom att leda till fel slutsatser, då sjukvårdens organisation borde svara mot patientens behov. Redan i dag finns det alternativ som patienter föredrar framför det traditionella patient-läkarmötet.

Med de möjligheter vi har och kommer att få med digitalisering, artificiell intelligens och olika tekniska lösningar kommer alternativen att kunna utvecklas och bli än fler. I samverkan med patienter, politiker, entreprenörer, forskare och andra experter kan vi se till att patientens möte med sjukvården utvecklas, effektiviseras, individanpassas och får en hög kvalitet.

Att Skogseid inte verkar se potentialen i dessa möjligheter utan som svar på sjukvårdens utmaningar sätter som högsta prioritet att låta det traditionella patient-läkarmötet få ”ta den tid det behöver” indikerar en bristande förståelse för samhällets pågående utveckling.

Patient-läkarmötet är viktigt både i dag och i framtiden, men det ska användas på ett meningsfullt sätt för både patient och läkare. Då får vi också tid att möta de patienter som verkligen behöver det.

Johan Ejerhed, sektionschef för Allmän internmedicin på Danderyds sjukhus.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev