torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Utsliten vänsterretorik att säga nej till privat vård

Liberalerna och Alliansen är intresserade av resultat. Hur får vi den bästa vården, högsta kvaliteten och bästa arbetsmiljön för patienter och vårdpersonal? Om ett akutsjukhus i privat regi kan uppnå sådana resultat vore det dumt att inte se den möjligheten, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik till V, MP och S.

Publicerad: 12 augusti 2016, 13:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi har inte råd eller tid att bromsa innovation, utveckling och människors valfrihet på grund av ideologiska skygglappar.


Ämnen i artikeln:

Mer privat akutvård?LiberalernaHälsaAkutsjukvårdPrivat driftSjukhusStockholm

REPLIK Goda medicinska resultat och hög kompetens präglar den svenska sjukvården, men vi kan och ska bli ännu bättre. Patienternas tillgänglighet, bemötandet och personalens arbetsmiljö behöver förbättras. Och innovationskraften behöver utnyttjas och förstärkas.

I Stockholms läns landsting har vi fler läkare och sjuksköterskor anställda än någonsin, och vårdköer har kapats radikalt inte minst tack vare vårdval. På våra akutsjukhus och akutmottagningar är det dock trångt. Vi behöver moderna lokaler - men också modernisera organisation och arbetssätt. Där kan andra vårdgivare hjälpa oss i landstingen. Fristående vårdgivare kan bidra till vårdens utveckling, också i akutsjukvården.

Ibland kritiseras jag som liberal sjukvårdspolitiker för att fokusera på driftsformer. Driftsformer är viktiga och jag förespråkar en större mångfald än i dag. Däremot anser jag att vänsternoch Håkan Jörnehed (V) låter sina ideologiska skygglappar skymma det som kan vara de bästa lösningarna för vården. Tyvärr ansluter sig såväl Susanne Nordling (MP) som Erika Ullberg och Dag Larsson (S) i praktiken till det enkelspåriga motståndet mot privata vårdgivare.

Vård måste kunna organiseras på olika sätt - i landstingsregi, i samverkan med kommuner som i Norrtälje, eller med privata vårdgivare. Goda idéer måste få prövas, och olika vårdgivare lära av varandra. En sådan utveckling har vi sett delvis tack vare Capio S:t Görans sjukhus. Alla Stockholms läns akutsjukhus är bra, och fortsatt utveckling ska göra dem ännu bättre.

Socialdemokraterna må inte orka bryta med den utslitna vänsterretoriken. Ullberg och Larsson må inte mäkta med att reformera och modernisera vården. Vi liberaler orkar. Att påstå att vi i Alliansen inte gör något åt vårdens utmaningar framstår som smått verklighetsfrånvänt när framtidsplanen nu håller på att förverkligas: över 40 miljarder i investeringar i moderna sjukhuslokaler och vårdmiljöer.

Alltmer vård utförs också utanför de stora akutsjukhusen, närmare människorna i närsjukvård och primärvård. Snart öppnar de första tre av våra tolv nya närakuter med enhetliga uppdrag, som kommer att avlasta akutsjukhusen och ge snabbare vård för många personer med akut sjukdom. Utbyggnaden av vården utanför akutsjukhus sker till stor del i samarbete med fristående vårdgivare, baserat på människors frihet att välja vård.

Lika viktigt som moderna lokaler är givetvis en god arbetsmiljö som kan bidra till att locka och behålla medarbetare. Kompetensmixen hos läkare och sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden och medicinska sekreterare, och andra viktiga yrkesgrupper är viktig för vården och måste finna en balans.

Medan vissa vill vinna på att utmåla en nattsvart bild av vården väljer jag att se styrkorna men också utmaningarna. Båda är stora. Likaså måste vi kunna göra flera saker samtidigt, hålla flera tankar i huvudet och orka genomföra viktiga reformer. Det vi inte har råd eller tid med är att bromsa innovation, utveckling och människors valfrihet på grund av ideologiska skygglappar.

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd (L), SLL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev