Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Utred vaccinationsprogram för seniorer

Barn omfattas av vaccinationsprogram. Men det gör inte de äldre. Ändå finns det goda möjligheter till bättre hälsa med vaccinationer mot influensa, lunginflammation och bältros.

Publicerad: 28 april 2014, 13:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

ÄldresjukvårdVaccinationer

God vård på jämlika villkor var man än bor är en av de viktigaste frågorna i den svenska välfärden. Likaså principen om en värdig äldrevård. Även om ambitionerna är goda finns fortfarande brister. Men kunskap, kompetens och effektiva läkemedel saknas inte.

Att arbeta förebyggande för bättre rörlighet och allmän hälsa genom motion och bättre kosthållning för en friskare ålderdom är bra, men en viktig förebyggande åtgärd; att också vaccinera mot sjukdomar, utnyttjas inte fullt ut.

I dag finns tre vacciner på marknaden, där de två mest välkända mot influensa och mot lunginflammation, erbjuds dem som fyllt 65 år på rekommendation av Socialstyrelsen och är ett frivilligt åtagande för landstingen. Alla landsting följer dock rekommendationen; de flesta erbjuder vaccinationen gratis medan andra tar ut en mindre avgift. Men deltagandet är ändå lågt med bara knappt hälften av seniorerna som vaccineras, och det minskar för varje år. WHO rekommenderar 75 procent, och det blir ändå lägre i jämförelse med barnvaccinationsprogrammet där 98 procent av alla barn/föräldrar bejakar kallelsen och erhåller skydd mot farliga och dödliga sjukdomar.

Det tredje vaccinet som främst vänder sig till äldre och som omfattas av högkostnadsskyddet i Sverige, är vaccinet mot bältros. Bältros är en besvärlig och ofta mycket smärtsam sjukdom som företrädesvis drabbar äldre människor med sämre immunförsvar. Vaccinet har hittills använts i över 20 miljoner doser runt om i världen. I många länder i Europa ingår det i olika former av vaccinationsprogram. Men i Sverige har vi inget vaccinationsprogram för äldre, och varför inte?

Barn och ungdomar omfattas av obligatoriska vaccinationsprogram som ålägger landstingen att gratis vaccinera alla. Förebyggande hälsovård är lika viktig för barn och vuxna som äldre. Effektiv vaccinering förbättrar inte bara livsvillkoren för gemene man utan innebär också stora besparingar för samhället i stort, även om det finns dem som säger att vaccinationsrekommendation för den största riskgruppen – personer över 65 år – inte är helt evidensbaserad.

Trots det, kan nog nyttan anses vara så pass stor, att ett sammanhållet vaccinationprogram seniorer med de tre vaccinerna som finns tillgängliga i dag – mot influensa, lunginflammation och bältros, borde utredas. I väntan på att detta sker – borde vaccinerna kunna finnas med i högkostnadsskyddet för att säkerställa en jämlik tillgång i hela Sverige, ett steg i rätt riktning för att värna om äldres hälsa.

Penilla Gunther, Riksdagsledamot (KD), representant för Riksdagens nätverk för jämlik vård

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev