söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Utan insyn drabbas skattebetalarna

Stora, innovativa projekt som Nya Karolinska måste präglas av transparens och en vilja att utvärdera och lära. Vi behöver säkerställa att de upphandlingar som görs med alternativ finansiering, som OPS, får en anständig kostnadsnivå, god insyn, tillräcklig konkurrens och ett positivt utfall för både upphandlande part och anbudsgivare. Annars är det patienter, kollektivtrafiksresenärer och skattebetalare som drabbas, skriver Erika Ullberg (S).

Publicerad: 20 november 2015, 11:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Om vi stockholmare ska få en så bra sjukvård som möjligt till en så låg kostnad som möjligt har vi inte råd med slarviga och forcerade upphandlingar.


Ämnen i artikeln:

Regionernas ekonomiNya KarolinskaHälsaSkatterSjukhus

Björn Hasselgren skriver i sin debattartikel på Dagens Samhälle nyligen att ”den viktiga frågan är hur vi som medborgare och skattebetalare i Stockholms län ska kunna få en så god sjukvård som möjligt till en så låg kostnad som möjligt.” Jag håller helt med Björn och det är därför jag anser att OPS-avtalet om byggnation och drift av NKS måste omförhandlas – kostnaderna för NKS riskerar att tränga undan viktiga investeringar i vården i Stockholms län.

Nya Karolinska kommer att bli ett fantastiskt sjukhus. Tack vare samverkan mellan profession, ledning, forskning och kringliggande samhälle blir det en bärande del i Stockholms och Sveriges framtida sjukvård. Det har alla stockholmare skäl att känna stolthet över. Men på grund av ensidiga och illa fattade politiska beslut av alliansen i landstinget är prislappen för hög.

Stockholms läns landstings ekonomi är pressad. Kostnadsökningstakten 2015 prognosticeras till 4,1 procent, 1,2 procent över budget. Landstingets resultat för 2015 räddas av engångsintäkter. Både vård och trafik kommer att tvingas till stenhårda effektiviseringar och besparingar. Samtidigt planerar landstinget investeringar för över 70 miljarder bara under de närmaste fem åren.

I det läget måste ansvariga politiker göra allt för att sänka landstingets kostnader. Annars är det patienter, kollektivtrafiksresenärer och skattebetalare som drabbas.

De stora investeringsbehoven innebär att vi måste vara öppna för nya lösningar med såväl privata som offentliga aktörer inblandade i både drift och finansiering. S:t Görans sjukhus som drivs av Capio och Norrtälje sjukhus som drivs i landstingets regi är båda exempel på verksamheter med goda resultat, innovativa arbetssätt och låga kostnader. Det handlar inte om privat eller offentligt, utan om att man vet av vad, hur och varför man gör en upphandling och klarar av att genomföra den. Jag är övertygad om att Björn och jag är överrens på den punkten.

Stora, innovativa projekt som NKS måste präglas av transparens och en vilja att utvärdera och lära. Vi behöver säkerställa att de upphandlingar som görs med alternativ finansiering, som OPS, får en anständig kostnadsnivå, god insyn, tillräcklig konkurrens och ett positivt utfall för både upphandlande part och anbudsgivare. Därför har jag krävt att landstinget genomför en extern, oberoende granskning av hela upphandlingen av NKS. En granskning som landstingsmoderaterna konsekvent har vägrat.

De som likt Björn Hasselgren vill se fler goda exempel på alternativ finansiering av offentlig verksamhet gör alltså rätt i att välkomna en aktiv opposition. Varmt tack för elogen!

Björn och jag är överens om att Stockholms läns landsting plågas av bristande styrning. Ett problem som allt fler nu ser men som Moderaterna under lång tid valt att ignorera. Resultatet är ett stort antal dyra och dåligt genomförda upphandlingar.

Om vi stockholmare ska få en så bra sjukvård som möjligt till en så låg kostnad som möjligt har vi inte råd med slarviga och forcerade upphandlingar. Speciellt inte av så stora projekt som byggnation och drift av ett högspecialiserade universitetssjukhus.

Prislappen för NKS är som sagt för hög. Kostnaderna riskerar att tränga undan andra viktiga investeringar i vård och kollektivtrafik. Det är ett problem för Stockholms patienter och skattebetalare och som politiker kan jag inte sitta tyst och hoppas på det bästa. Vi måste göra allt vi kan för att förhandla fram en gynnsam lösning för Stockholms skattebetalare.

Erika Ullberg, oppositionsfinanslandstingsråd, (S) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev