Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Uppsala polisanmäler Attendo: ”Har fuskat systematiskt”

Publicerad: 17 mars 2022, 16:04

Eva Christiernin (S) säger till Upsala Nya Tidning att det som skett är ”otroligt provocerande”.

Foto: Göran Ekeberg/Add Light, Jonas Ekströmer/TT

Uppsala häver sitt hemvårdsavtal med Attendo och polisanmäler företaget. Orsaken är ”upprepade och allvarliga brister och avtalsbrott”, skriver kommunen i ett pressmeddelande. 500 brukare måste nu hitta nya utförare.

Ämnen i artikeln:

HemsjukvårdAttendo

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Kommunen meddelar på torsdagen att avtalet med Attendo bryts. Äldrenämndens ordförande Eva Christiernin (S) säger till Upsala Nya Tidning att företaget har agerat ”otroligt provocerande”.

– Personer inom Attendos hemtjänst har systematiskt fuskat. Det handlar om att äldre inte fått de insatser de har rätt till. Till exempel har måltider, duschning, medicinering och promenader inte utförts trots att Attendo fått ersättning för det, säger hon till tidningen.

Eva Christiernin uppger att de drabbade lider av demenssjukdomar. Kommunen utreder nu om vårdtagare har farit illa. 

Fusket ska ha skett i ett område i södra Uppsala där företaget har ett 40-tal brukare med hemtjänst. S-politikern hävdar att personal på företaget registrerat att de varit hemma hos brukare, trots att de inte varit det.

LÄS MER: Så lurar hemtjänstföretag kommunerna på pengar 

Kommunen uppger att bristerna och avtalsbrotten är grund för hävning av avtalet. All Attendos hemvårdsverksamhet i Uppsala ska upphöra senast den 30 april. Omkring 500 personer kommer att få hjälp av kommunen att hitta nya utförare.

Attendo skriver i ett pressmeddelande att företaget ser mycket allvarligt på händelserna och har tillsatt en ”omfattande utredning i syfte att gå till botten med vad som har hänt”.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev