Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Upprörande berättelse om brister i sjukvården

Som sjukvårdspolitiker blir jag ständigt uppvaktad av både patienter och personal inom vården. De berättelser jag får höra gör mig djupt upprörd. Det blir jag också när jag läser Britt-Marie Ahrnells öppna brev om maken Rolfs frustrerande möte med vården som publicerats i Dagens Samhälle.

Publicerad: 25 juni 2013, 08:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

PersonalbristVårdkvalitetSjuksköterskor

Både i Stockholms läns landsting och på riksnivå har vi haft alliansstyre i nästan åtta år och den här sortens vittnesmål blir bara fler. Vi har kanske världens bästa sjukvård teoretiskt sett men vi har inte personal som räcker till för att ge patienten en trygg och säker vård med sammanhållna vårdkedjor. Det råder brist på både specialistläkare och specialistsjuksköterskor och nyexaminerade sjuksköterskor nekas den rättmätiga lön de kräver. Att vården, inte minst akut och förlossning, står inför stora utmaningar denna sommar både i Stockholm och i andra delar av Sverige, får vi dagliga rapporter om i medierna. Barnmorskorna gör uppror och erfarna sjuksköterskor ryter ifrån.

Jag efterlyser ett tydligt ansvar från den politiska ledningen i landstinget, som har ägnat mer tid åt att utveckla vårdval i ett tjugotal olika verksamheter än att förbättra samordning och ansvarstagande. De borgerliga har lagt all energi på olika typer av driftsformsförändringar i stället för att ägna kraft åt hur vården ska ske. Man talar om vårdens kvantitet och mycket lite om vårdens kvalitet för patienterna. Denna politiska felprioritering ser vi nu resultatet av och allt fler protesterar. Över 6 000 läkare har nu anslutit sig till ett upprop på internet om brister i svensk sjukvård. De menar att sjukvården utgår från produktion istället för patientens behov.

Svenska läkare tillbringar minst tid i Europa per patient. Det bekräftas av socialminister Göran Hägglund (KD) som uppger att läkarna på sjukhusen i Stockholm lägger endast 18 procent av sin arbetstid på patientkontakt.

Dags nu för ett politikerupprop för en vård som tar ansvar och sätter patienten i centrum. På riktigt.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev