Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Uppmaningen ”var inte rädda” gäller inte längre

Nyårshelgens raketattacker mot ambulanser kommer inte som någon överraskning. ALARM – Ambulansförundet har länge varnat för utvecklingen. Nu krävs insatser omgående.

Publicerad: 3 januari 2017, 15:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När raketer avfyras eller stenar kastas mot ambulanser och brandbilar är det ett tydligt tecken på att samhället är under attack.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdKriminalitetSegregationGängkriminalitet

Nyårshelgens händelser med raketattacker mot bland annat ambulanser kommer inte som någon överraskning för oss inom ALARM - Ambulansförbundet. Vi har länge varnat för en normförskjutning där hot och våld mot ambulanspersonal och utsatta invånare ökar. Anlagda mordbränder och våldsamma upplopp är idag verklighet i det som beskrivs som särskilt utsatta områden, vilket kan definieras som områden där lag och ordning inte råder.

När personer riktar och avfyrar raketer mot människor samt ambulans och räddningsfordon, vilket hände i Kristianstad under nyårsnatten, säger det något om synen på samhället. Under den gångna helgen har räddningsinsatser fördröjts då räddningspersonal istället fått ta skydd. Det är en fasansfull upplevelse att bli attackerad när man kommer för att rädda liv och är förstås också oerhört förnedrande för dem som behöver samhällets hjälp vid sjukdom och bränder.

Sedan flera år har räddningsfordon poliseskort för att alls kunna utföra räddningsinsatser i dessa områden. Det är ett tecken på allvarsgraden, något måste göras omgående. Regeringen vill utreda hur man ska kunna beivra den destruktiva utvecklingen, vilket i sig kan anses lovvärt - om det inte vore så att vi sedan en tid står under återkommande attacker som kräver omgående insatser.

Kommuner och landsting skär nu ned på räddningsresurserna. Övning och beredskap försvinner när den istället verkligen behövs i takt med en växande och äldre befolkning och ett oroväckande omvärldsläge.

För många människor är det förstås nästan omöjligt att ta in hur någon alls kan angripa personer som kommer för att undsätta sjuka eller skadade personer. Det är inte oproblematiskt att det också finns röster i debatten som förminskar allvaret av den ökande graden av våld i samhället.

Jag skulle aldrig kunna säga var inte rädda till skräckslagna familjer och näringsidkare som dagligen utsätts för den laglöshet som råder i vissa områden. Benägenheten att vittna minskar och uppgivenheten när det gäller samhällets förmåga att stoppa den destruktiva utvecklingen av grovt och dödligt våld är fullt förståelig.

När raketer avfyras eller stenar kastas mot ambulanser och brandbilar är det ett tydligt tecken på att samhället är under attack. För att värna det fria samhället krävs lag, ordning och beredskap före verkningslösa dialogprojekt och ändlösa utredningar.

Henrik Johansson, utredare ALARM-Ambulansförbundet, Sveriges ambulansfack

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev