tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Upphandlingskrav straffar den idéburna sektorn

Lagen om offentlig upphandling gör ingen skillnad på inköp av plåster eller inköp av avancerad vård. Det får stora konsekvenser för den idéburna sektorn, och hotar nu cancervården på Ersta sjukhus.

Publicerad: 2 februari 2017, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När reglerna ska tillämpas på något så komplext som cancerkirurgi, blir tjänstemännen i landstinget osäkra, skriver Stefan Nilsson (bilden) och Jan-Åke Zetterström. Foto: Rickard Kihlström


Ämnen i artikeln:

StockholmLOUVinster i välfärdenIdéburna sektorn

Det är ingen hemlighet att den svenska sjukvården har stora problem. Vi har tvingats vänja oss vid berättelser om långa köer, personalbrist och tyvärr ibland onödiga misstag. Samtidigt är det ofrånkomligt att stora komplexa organisationer som landstingen ibland har utmaningar. I Stockholm har man precis tagit i bruk ett helt nytt storsjukhus. Att det finns en del inkörningsproblem som kräver tid och kraft är inte konstigt.

I det här läget behöver våra kommuner och landsting mer, inte mindre, hjälp från externa utförare. Den idéburna sektorn, alltså verksamheter som inte delar ut vinst utan återinvesterar den, är ett viktigt alternativ i svensk vård och omsorg, men vi skulle kunna göra mycket mer.

Ett stort hinder är de fyrkantiga reglerna kring offentlig upphandling. Nyligen såg vi ett tydligt exempel på hur fel dessa regler kan slå. Stockholms läns landsting har i flera år anlitat Ersta diakoni för avancerade canceroperationer. Helt utan vinstintresse erbjuder Ersta sjukhus bland den bästa cancervården i landet. Unikt för en icke offentlig vårdgivare är att sjukhuset också bedriver avancerad forskning på området. Alla eventuella överskott återinvesteras i verksamheten.

Nyligen kom vad som kan bli ett dråpslag mot cancervården på Ersta sjukhus. Ett förslag inom Stockholms läns landsting innebär att den mest avancerade cancerkirurgin på sjukhuset, den som kräver närhet till intensivvård, ska flyttas till landstingets egna akutsjukhus. Anledningen är inte att det finns ett missnöje med hur Ersta sjukhus bedrivit vården. Tvärtom har bland andra sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) beskrivit Ersta sjukhus som ”en omvittnat god verksamhet med högkvalitativ och bra vård”.

Skälet är istället att Konkurrensverket anser att det nuvarande avtalet strider mot gällande regler och att en ny upphandling måste göras. När reglerna ska tillämpas på något så komplext som avancerad cancerkirurgi, blir tjänstemännen i landstinget osäkra på att de kan få till ett bra avtal. I underlaget till politikerna skriver de att ”det är svårt att få rimliga anbudspriser”.

LOU gör ingen skillnad på inköp av enkla varor och avancerad vård och omsorg. Det är helt orimligt. Det går inte att behandla inköp av plåster på precis samma sätt som upphandling av avancerad sjukvård.

I Stockholm har Anna Starbrink tillsammans med sin landstingsrådskollega Ella Bohlin (KD) satt ner foten. Deras krav är lika enkelt som rimligt: att staten ser över regelverket för offentlig upphandling så att kommuner och landsting ges möjlighet att rikta vissa upphandlingar mot idéburna aktörer. Ersta diakoni är inte ensamma om att bedriva avancerad vård och social omsorg helt utan vinstintressen. Vi kan också nämna Stockholms sjukhem och Bräcke Diakoni när det gäller sjukvård.

Den här frågan är inte ny. I flera år har vi inom den idéburna sektorn ställt samma krav. I välfärdsutredningen lägger Ilmar Reepalu flera förslag i rätt riktning. Vi vet också att det finns att starkt stöd bland allmänheten för aktörer inom vård och omsorg som verkar utan vinstintresse (Sifo, 2016). Nästan åtta av tio anser att det ska finnas alternativ i vård, skola och omsorg, enligt en undersökning gjord av Novus för Famna år 2013).

Ändå är det förvånansvärt tyst bland rikspolitikerna i denna fråga. I stort sett all debatt handlar om huruvida privata vårdföretag ska få göra vinster och i så fall hur mycket. Nästan ingen pratar om ”det tredje alternativet”.

Det är dags för regering och riksdag att agera. Det är en process som kan inledas nu, oberoende av den parallella processen kring en eventuell vinstbegränsning. Regeringen kan i morgon inleda arbetet med att anpassa svensk lagstiftning så att den tydligt inkluderar möjligheten i EU-reglerna att upphandla vård och omsorg från aktörer utan vinstintresse.

Om regeringen inte gör något riskera många goda verksamheter som cancervården på Ersta sjukhus att läggas ner.

Stefan Nilsson, direktor Ersta diakoni

Jan-Åke Zetterström, chef, Ersta sjukhus

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev