Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Tydligt stöd för vår diagnosmetod”

Den senaste forskningen ger ett mycket tydligt stöd för SensoDetects teknik för att diagnosticera psykiatriska sjukdomar. Tyvärr har den tröghet som finns i det svenska systemet gjort att det tagit mycket långt tid att få fram vederhäftiga forskningsresultat.

Publicerad: 8 juni 2018, 14:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En rad akademiska studier har under de senaste tio åren gjorts på SensoDetects teknik.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteForskning

REPLIK. I repliken Diagnosmetod utan vetenskapligt stöd i Dagens Samhälle ifrågasätter frilansjournalisten Annika Rullgård det vetenskapliga stöd som finns för SensoDetects metod att genomföra diagnostiska mätningar, så kallad hjärnstams-audiometri.

I repliken hänvisas det till gamla fakta från 2013-2014. Det är dock känt att sedan dess har det genomförts en stor studie vid Uppsala universitet som pekar på ett mycket tydligt stöd för SensoDetects teknik med en exakthet som vida överstiger självskattningsformulär och andra subjektiva tester som idag används inom psykiatrivården.

2017 presenterades en doktorsavhandling vid Lunds universitet som visar på användbarheten och styrkan i den teknik som SensoDetect använder sig av.

En rad akademiska studier har under de senaste tio åren gjorts på SensoDetects teknik. Vissa har självklart varit mindre lyckade medan andra har styrkt den metod som vi valt att utveckla under många år. Skribenten borde vara medveten om att det är så nya vetenskapliga metoder arbetas fram och att det är en del av en utvecklingsprocess som krävs för att utveckla och ta fram ny teknik och nya metoder.

Studien vid Uppsala universitet, tillsammans med andra studier visar att SensoDetects teknik är stabil, pålitlig och vetenskapligt verifierad genom akademisk prövning, vilket också innebär att vi med denna teknik undviker de risker av störning som förekommit vid tidigare studier och som det hänvisas till i repliken.

Tyvärr finns det idag en tröghet i det svenska systemet som innebär att det tar mycket lång tid att få fram vederhäftiga forskningsresultat. Ett exempel på detta är studien kring SensoDetects teknik som startade 2009 och först sju år senare - 2016 - kom den första publikationen.

Om det inte i framtiden skapas en möjlighet som underlättar arbetet med att ta fram effektiva och säkra metoder innebär det att flera lovande medicinteknikföretag tvingas välja bort Sverige.

Beslutsfattare och politiker talar idag om vikten och nödvändigheten av nya innovationer inom den svenska sjukvården och psykiatrin. För att detta ska vara möjligt måste framtida upphandlingar också omfatta möjligheter till studier kring olika metoder och tekniker. Detta är en viktig förutsättning för att vi med gemensamma krafter ska ha möjlighet att transformera svensk sjukvård och psykiatrivård från gamla förlegade metoder till ny och innovativ vård av högsta klass och rang och som kan användas i Sverige men också exporteras till andra länder för att på det sättet bidra till att driva på den svenska välfärden.

Johan Olson, vd SensoDetect

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteForskning

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev