söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Tvärtom Erika Ullberg, NKS är ett hälsotecken!

Jag förväntar mig högre krav på sanningssökande och insikt från det största oppositionspartiets gruppledare, skriver Stig Nyman (KD) i sitt svar till Erika Ullberg och uppmanar Socialdemokraterna att redovisa vilka fördyrande tilläggsbeställningar i Nya Karolinska-investeringen som Socialdemokraterna har motsatt sig.

Publicerad: 9 november 2015, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Spridda osanningar om NKS-investeringen blir inte sanna för att de upprepas, skriver Stig Nyman (KD).


Ämnen i artikeln:

ByggkostnaderNya KarolinskaHälsaEkonomiSjukhusStockholm

I sin replik min artikel om Nya Karolinska, NKS, den 3 november i år, påstår Erika Ullberg att Nya Karolinska sjukhuset är symtom på en allvarlig ekonomisk sjuka inom landstinget. Ingenting kan vara mer fel. Det är tvärtom symptom på insikt om vad svensk hälso- och sjukvård behöver och hindrar på intet sätt landstingets ambition att genomföra flera synnerligen angelägna investeringar i nya akutsjukhus, renovering av de flesta sjukhusen och en hälsosam reformering av sjukvården.

Att Erika Ullberg vill hävda, att ”själva investeringen i NKS har skötts på ett sådant sätt att miljarder kronor har gått till spillo” saknar grund. Hon hävdar detta utan hänvisning till vad som faktiskt gäller. Spridda osanningar om NKS-investeringen blir inte sanna för att de upprepas. Jag förväntar mig högre krav på sanningssökande och insikt från det största oppositionspartiets gruppledare.

När det gäller de fördyringar som kan konstateras, så är det ett ofrånkomligt faktum, att alla tillkommande tilläggsbeställningar som gjorts, faktiskt har brett politiskt stöd. Att Erika Ullberg inte vill tillstå detta kan jag förstå enbart ur den aspekten att hon inte vågar stå upp för ens initiativ från oppositionen, till exempel tilläggsbeställningen av ett tillagningskök i NKS. Hon borde i sanningens namna redovisa vilka tilläggsbeställningar som socialdemokraterna har motsatt sig. Jag kan inte erinra mig en enda fram till och med oktober 2014.

Så till landstingsfullmäktiges beslut om tilldelningen av anbudet från Skanska. Beslutet i landstingsstyrelsen den 8 juni 2010 var enhälligt, det framgår av protokollets paragraf 147. Tre socialdemokrater var närvarande och tjänstgörande, Ilija Batljan, Anna Kettner och Dag Larsson. Även i påföljande landstingsfullmäktige, som behandlade landstingsstyrelsens enhälliga förslag, var beslutet enhälligt. Jag hänvisar till paragraf 132 i protokollet från den 8 juni 2010. Att påstå att detta är helt fel, som Erika Ullberg skriver, är komplett oförståeligt, dumt och oansvarigt. Protokollen är justerade i god ordning. Detta faktum borde respekteras fullt ut.

Trots att Socialdemokraterna i sitt budgetförslag vill se en kraftig reduktion av landstingets konsultkostnader, så kräver man en oberoende extern granskning av NKS-investeringen. Kostnaden för en sådan torde komma att uppgå till inte mindre än 25-30 miljoner. Jag tror att en sådan granskning skulle vara värdefull, så att vi slipper sanningsbrister både i artikelserier och i dåligt underbyggda debattartiklar.

Stig Nyman, tidigare landstingsråd (KD), Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev