Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Tusentals har lurats köpa dyra hörapparater

Ingen ska tvingas avstå från sin hörapparat för att de inte har råd. Alla ska kunna få den hörselvård de behöver utan att behöva betala ur egen ficka. Men så är det inte i dag.

Publicerad: 1 december 2014, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdvalFunktionsnedsättning

REPLIK Monica All berättar i en debattartikel i Dagens Samhälle 26 november att hon är glad och nöjd med sina hörapparater och utprovningen hos en privat vårdgivare. Så bra. Det är alltid glädjande när hörselskadade får en fungerande hörselsituation.

Det du är nöjd med – bra dialog med en lyhörd audionom, möjlighet att prova olika hörapparater, individuell anpassning av hörapparatens olika inställningar – det är grundläggande krav på en hörapparatutprovning, oavsett om den utförs av ett privat företag eller vid en landstingsdriven hörcentral. Men precis som du själv upplevt finns det alltför ofta brister i bemötandet och vårdkvaliteten – och det förekommer såväl inom landsting som vid privata mottagningar.

Hörselskadades Riksförbund (HRF) önskar ingen ”återgång till det gamla systemet”. Vi har sedan lång tid tillbaka varit tydliga med att det inte spelar någon roll om hörselvård utförs i privat eller offentlig regi så länge den håller hög och jämn kvalitet, tillgodoser alla hörselskadades behov, är jämlik och offentligt finansierad. Vi vill ha bra hörselvård, helt enkelt.

I rapporten Myternas marknad står det svart på vitt att vi i HRF inte är emot vårdval, vilket Monica tycks tro. Vi ser fördelar med att hörselskadade själva kan välja vårdgivare, bland annat kortare köer och enklare tillgång till hörapparater och andra hörhjälpmedel. Vi har alltså ingen önskan om att neka Monica möjligheten att vända sig till den audionom hon har förtroende för.

Däremot anser vi att vare sig Monica eller någon annan ska behöva betala dyrt för hörapparater – eller tvingas avstå för att de inte har råd. Alla ska kunna få den hörselvård de behöver utan att behöva betala ur egen ficka. Men så är det inte i dag. Alltför många upptäcker att deras valfrihet är reducerad till att välja mellan tre-fyra prisnivåer.

Hörselchecken, som Monica talar så varmt om, täcker inte alltid kostnaden för hörapparaten. Många måste lägga till åtskilliga tusenlappar utöver hörselchecken för att få den hörapparat som audionomen rekommenderat. Och kostar hörapparaten 16 000 kronor så måste den enskilde betala hela 13 000 kronor när hörselchecken är avdragen. Alla har inte råd med det. Att samma audionom hade kunnat erbjuda motsvarande hörapparat på landstingets bekostnad, det nämns sällan. Och att en hörapparat som en privat mottagning säljer för 16 000 kronor kan upphandlas av ett landsting för dryga tusenlappen, det nämns inte heller.

Att det har blivit så här beror på allvarliga systemfel. I dag är ersättningarna till de auktoriserade hörselmottagningarna i Stockholms län och Skåne så låga att de behöver uppmuntra patienter att köpa hörapparater privat för att få lönsamhet i verksamheten. Självklart finns det därför stor risk att audionomens rekommendationer styrs av vad företaget tjänar bäst på, inte vad som är bäst för patienten. Hörselchecksystemet möjliggör att patienter utnyttjas, precis som vi beskriver i rapporten Myternas marknad.

Det är inte svartmålning, det är faktum. Och det är inte bara ”några enstaka personer” som drabbas, utan tusentals. Så gott som dagligen kontaktas vi på Hörselskadades Riksförbund (HRF) av hörselskadade som fått vilseledande information om sina möjligheter och rättigheter. Helt vanliga människor, från alla delar av samhället, som har fått veta att de måste betala ur egen ficka för att kunna höra bra. En del har betalat dyrt, ibland med lån till ockerränta.

Så var gärna glad över dina hörapparater, Monica. Men kalla inte hörselcheckarna ”rättvisa” när så många andra hörselskadade har råkat illa ut.

Agneta Österman, ledamot i förbundsstyrelsen, Hörselskadades Riksförbund (HRF)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev