Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Trycket lättar – regioner slutar använda krislägesavtal

Publicerad: 8 juni 2021, 08:28

Flera sjukhus återgår nu till ordinarie arbetstider.

Foto: NIKLAS LARSSON

Antalet covid-patienter som behöver vårdas på sjukhus minskar runt om i landet. Nu slutar många regioner använda krislägesavtalet.


Ämnen i artikeln:

ArbetsmiljöCorona i vårdenCovid-19Intensivvård

Därmed kan flera sjukhus återgå till ordinarie arbetstider och bättre framförhållning i schemaläggningar.

Under pandemin har totalt tio regioner begärt att få tillämpa det så kallade krislägesavtalet för sjukhuspersonal, vilket innebär schemaläggningar med kort varsel och arbetspass på 12,5 timmar, i stället för ordinarie åtta, mot en högre ersättning.

Men i takt med att smittotalet sjunker blir också fallen av covid-patienter som behöver sjukvård färre. Därför har flera regioner nu slutat använda sig av krislägesavtalet, enligt statistik från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Bara sedan 28 maj har Gävleborg, Kalmar län, Dalarna och Uppsala gått ifrån.

LÄS MER: Extralöner på 400 000 – så mycket har krisläget kostat regionerna. 

Akademiska sjukhuset i Uppsala, som har arbetat inom krisavtalet sedan 11 mars, uppger att de successivt avvecklat avtalet sedan 21 maj.

”Under våren har 130 sjuksköterskor, 121 undersköterskor och 52 läkare anvisats arbete på krislägesavtalet i olika perioder. Det var en nödvändig lösning för att klara bemanningen inom intensiv- och intermediärvården, men det är tufft för våra medarbetare. Vi har hela tiden haft som ambition att inaktivera avtalet så fort som möjligt”, säger Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

I dag tillämpas krislägesavtalet endast av tre regioner: Jönköping, Norrbotten och Stockholm. Nu uppger Karolinska universitetssjukhuset i region Stockholm att de går ifrån avtalet för intensivvårdsavdelningen (iva).

”Våra medarbetare har gjort stora uppoffringar för att kunna hjälpa de sammanlagt över 1 000 svårt sjuka covid-19 patienter som vårdats på iva på Karolinska. Nu vill vi att de ska kunna ha en bättre balans mellan fritid och arbete”, säger Björn Persson, verksamhetschef för iva på Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Medan vissa regioner har haft krislägesavtalet aktiverat under kortare perioder har Karolinskas iva-medarbetare tvingats jobba 12,5-timmarspass i över ett år, med undantag för ett stopp i höstas då pandemitrycket lättade något.

LÄS MER: ”Arbetsveckor på 60-70 timmar – nu förhandlas krislägesavtalet om”.  

I höstas slutade ett trettiotal sjuksköterskor och undersköterskor på Karolinska i Solna och ett tiotal i Huddinge. I februari sade 19 sjuksköterskor upp sig. De båda sjukhusen har nu så svårt att få tag i personal att de anställer sjuksköterskor till iva utan intensivvårdsutbildning.

Johanna Engman/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev