Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Troligen tredje vaccindos – men oklart hur det ska organiseras

Publicerad: 3 augusti 2021, 11:05

– Vår önskan är att man så snart det är möjligt bestämmer sig för vilken väg man ska gå, säger Emma Spak, chef för avdelningen för vård och omsorg, SKR.

Foto: Adam Wrafter, Bildbyrån, Gorm Kallestad, TT

Det blir troligen en tredje vaccindos mot covid-19 nästa år, enligt Folkhälsomyndigheten. Men beskedet är fortfarande för oklart för att regionerna ska kunna planera hur vaccinationen ska gå till, enligt SKR.


Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19Covid-19Vaccinationer

Det är ”sannolikt” att Sveriges befolkning kommer att erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19 under 2022. Det beskedet kom Folkhälsomyndigheten med i dag. 

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att den breda vaccinsatsningen kan avslutas i höst, men nästa år kan det vara dags för en ny vaccinationsrunda för att skydda mot nya virusvarianter och för att förbättra vaccinets skyddseffekt över tid, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– Det här är en indikation på vad som kan komma framåt, men det behövs klargörande beslut för att regionerna ska kunna fortsätta planera framåt, säger Emma Spak, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

Hon har förståelse för att forskningen om vaccinets effekt på lång sikt tar tid, och att coronavaccinets mutationer inte går att förutse.

– Men vår önskan är att man så snart det är möjligt med hänsyn till de medicinska och epidemiologiska förutsättningarna bestämmer sig för vilken väg man ska gå, säger hon. 

För regionerna är det viktigt att dels få klarhet i hur finansieringen ska lösas efter att nuvarande överenskommelse går ut i slutet av året, dels tydlighet om vilka som ska vaccineras och när. Även om regionerna redan nu kan börja göra planer för hur en tredje omgång vaccin ska erbjudas invånarna, är det först när förutsättningarna är klara som man kan börja agera praktiskt. 

– En av svårigheterna i detta är att för att kunna planera strategi och omfattning på personal och lokaler, så behöver regionerna veta om det handlar om begränsade grupper, till exempel riskgrupper redan i höst eller om det handlar om att vaccinera större delar av befolkningen, säger Emma Spak. 

Sverige har kommit en bra bit på vägen när det gäller att nå en hög vaccinationsgrad, och vissa regioner har redan börjat växla ner vaccinationsarbetet och plockat bort vaccinationscentraler för att inte ha personal och lokaler som står och väntar. 

Vilka slutsatser har regionerna dragit under vaccinationsarbetet som man kan ha nytta av om det blir en tredje omgång?

– Det har gjorts mycket lärdomar lokalt om hur man i varje region använder sina resurser så bra som möjligt. En viktig lärdom är att ha bra framförhållning och väl fungerande dialog mellan myndigheter och regionerna om vad som pågår. Förhoppningsvis hinner vi få lite tid mellan det vaccinationsarbete som görs nu och en eventuell tredje dos så att vi gemensamt hinner reflektera, säger Emma Spak.

LÄS MER: Regioner drar ner tiden mellan vaccinationerna

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev