Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Tredje vågens stora utmaning: hitta iva-personal

Publicerad: 22 april 2021, 11:09

”Vi kommer att klara det här. Men vi har inte en oändlig pool med medarbetare vi kan ta”, säger Peter Dahm, chef för avdelningen för anestesi och intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Foto: ARKIVBILDER: Adam Ihse/TT, Björn Larsson Rosvall /TT

Trycket på iva ökar kraftigt. Största problemet nu: att få tag i personal som kan och orkar jobba. Danderyds sjukhus hoppas på hjälp från privata vårdgivare.

Ämnen i artikeln:

Corona i vårdenBemanningRegion StockholmVästra GötalandsregionenRegion UppsalaIntensivvård

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Situationen på många av landets intensivvårdsavdelningar är pressad och antalet iva-platser utökas just nu på flera håll. Det stora bekymret är att få tag i personal att bemanna dem med. 

– Vi kommer att klara det här. Men vi har inte en oändlig pool med medarbetare vi kan ta, utan antingen blir det på bekostnad av att vi får stänga verksamhet eller så får medarbetarna jobba dubbelt, extrapass eller mer helg än vad de brukar göra, säger Peter Dahm, chef för avdelningen för anestesi och intensivvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

I Västra Götalandsregionen utökades antalet iva-platser för att vårda covidpatienter denna vecka från 70 till 75. På onsdagen vårdades 63 covidpatienter på iva i regionen, varav 34 på Sahlgrenska. 

– Förra våren hade regionen som mest nästan 100 covidpatienter på iva, varav Sahlgrenska stod för nästan 60 platser. Så om du jämför med för ett år sedan kan vi mobilisera mer. Men det är fortfarande lika svårt och det finns också en trötthet bland personalen, säger Peter Dahm.

I Västra Götaland flyttas iva-patienter mellan sjukhusen för att minska belastningen på de sjukhus som har högst tryck. På andra håll i landet börjar man nu flytta iva-patienter mellan regionerna.  

Uppsala konstaterade på onsdagen att maxkapaciteten på iva är nådd och regionen har därför blivit lovad att få flytta patienter till andra regioner. ”Vi har just nu det värsta läget vi haft under hela pandemin på sjukhusen när det gäller antalet inneliggande”, konstaterade Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, i ett pressmeddelande. 

Även i Stockholm är situationen inom intensivvården ansträngd. 

– Precis som alla sjukhus i regionen har vi det jättetufft med högt tryck och personal som vanligen inte jobbar med intensivvård som är omfördelad inom sjukhuset. En stor andel av personalen jobbar övertid, berättar Klara Bergmark, verksamhetschef för iva på Danderyds sjukhus.

LÄS MER: Kalmar öppnar covidavdelning för att klara trycket. 

Om läget förvärras ytterligare hoppas hon på hjälp utifrån.

– Det vi kan göra är att ha fler som går på krislägesavtal. Men personalen är ju slutkörd. Så helst skulle vi vilja ha hjälp från privata vårdgivare som fördelade om personal som kan stötta covidvården.

På Karolinska universitetssjukhuset ser det ungefär likadant ut. 

– Det har varit ett väldigt ansträngt bemanningsläge på iva sedan oktober–november förra året när vi gick in i andra vågen. Vi gick från den andra vågen till den tredje vågen utan någon lugnare period där emellan. Vi har använt krislägesavtalet sedan i januari inom intensivvården på Karolinska. Vi har haft speciella scheman med 12,5-timmespass, tvåskift, sedan oktober–november, säger Björn Persson, verksamhetschef för iva på Karolinska.

Han berättar att det pågår en ständig dialog med andra delar av sjukhuset om möjligheterna att låna in personal. 

– Vi har sängar, respiratorer och vårdplatser som vi just nu inte bemannar. Vi har inte patienter som behöver ligga i de sängarna just nu. Men vi har inte bemanning för att öppna platserna heller om det skulle komma in fler patienter. 

Trots det pressade läget tycker Björn Persson ändå att situationen nu är betydligt bättre än under första vågen, förra våren. 

– Vi har haft en högre kvalitet på vården under våg två och tre. Under våg ett var vi tvungna att jobba under arbetsförhållanden och med medicinsk kvalitet som egentligen inte är acceptabla. I våg två och tre har vi försökt bibehålla en mer normal vårdkvalitet och en bättre arbetsmiljö, säger han.

LÄS MER: Vad tänker ni göra för att behålla iva-personalen? 

Under regeringens pressträff på onsdagen medverkade Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, som berättade om antalet intensivvårdade patienter med covid-19. 

– Den kurvan pekar rakt uppåt. Socialstyrelsen tror att den kommer att fortsätta uppåt under april månad, då vi har en hög smittspridning och en fortsatt ökning av smittspridningen. Sex av hundra personer som bekräftats smittade hamnar i regel två veckor senare på sjukhus.

Socialstyrelsen har ett riktmärke om att det ska finnas minst 20 procents ledig kapacitet på intensivvårdsavdelningarna under pandemin. Men statistiken visar att den lediga kapaciteten under april har legat under riktmärket majoriteten av dagarna. 

– Att det finns en marginal är helt avgörande för att man ska kunna ta emot en snabb ökning av patienter. Och kunna hantera det vi kallar en parallell händelse, till exempel en stor trafikolycka, sa Olivia Wigzell. 

LÄS MER: Kartläggning: Här är regionernas digitala vårdtjänster – störst tillväxt i specialistvården.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev