Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Tobaksförsäljningen på sjukhusen måste stoppas

Landstingen bör inom sina verksamheter och på sjukhusen föregå som goda exempel och, precis som den amerikanska apoteks- och servicebutikskedjan CVS, sätta stopp för försäljning av tobaksvaror i butikerna, skriver Birgitta Rydberg och Anna Starbrink (FP).

Publicerad: 7 februari 2014, 14:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteEkonomi

Rökningen minskar i Sverige, men det går för sakta och några nya verkningsfulla åtgärder mot rökningen har inte satts in på länge. Vården gör stora insatser för att hjälpa männskor att sluta röka – men viktigast av allt är att förebygga att de överhuvudtaget börjar. Det är viktigast för de unga, och allra viktigast för unga tjejer och kvinnor där vi ser att rökningen inte alls har minskat lika kraftigt som bland män.

”Rökdebuten” sker ibland väldigt tidigt, redan innan tonåren. Tobaksbolag världen runt agerar för att fånga nya, unga kunder eftersom de vet att det är i unga år som vi människor lättast faller för rökningens lockelser, och eftersom de vet hur svårt det sedan är att sluta: Ofta lyckas de i så fall rekrytera en livslång kund. Framför allt i andra länder syns lockande förpackningar och andra knep för att attrahera unga. Därför behöver vi också sätta in våra motåtgärder tidigt och tydligt.

Att tobaksvaror och framför allt cigaretter överhuvudtaget inte exponeras i butiker är ett väldigt viktigt steg. Det har en stor symbolisk betydelse som en markering från samhällets sida. Och det har sannolikt också effekt i att färre unga lockas att börja röka.

Vi förespråkar därför ett exponeringsförbud. Dessutom vill vi se neutrala tobakspaket, utan glättiga färger och lockande utformning, men däremot med avskräckande bilder som visar rökningens konsekvenser.

Allra helst skulle vi förstås vilja att tobaksprodukter inte såldes alls. Vi förespråkar inga förbud mot vare sig försäljning eller köp – vi tror inte att förbudsvägen är en rimlig eller effektiv väg mot ett rökfritt Sverige. Men svenska butikskedjor skulle kunna ta efter amerikanska apoteks- och servicebutikskedjan CVS som från och med 1 oktober kommer att sluta sälja tobaksvaror. Detta borde definitivt gälla inom alla landstingets verksamheter och på våra sjukhus, där det är hög tid att sätta stopp för tobaksvaror i butikerna.

Som president Barack Obama kommenterade CVS viktiga beslut: ”en kraftfull förebild… [som] kommer hjälpa våra ansträngningar att reducera tobaksrelaterade dödsfall, cancer och hjärtsjukdomar, liksom att minska sjukvårdskostnaderna - - [för att] ytterst rädda liv och skydda otaliga familjer från smärta och hjärtesorg under många år framöver.”

Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd (FP) Stockholms län

Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd, gruppledare (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FolkhälsoarbeteEkonomi

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev