onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Tegnell: Tredje spruta har ingen effekt just nu

Publicerad: 26 augusti 2021, 07:16

”I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade”, menar statsepidemiologen Anders Tegnell. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Det finns inga bevis för att tredje spruta till fullvaccinerade svenskar har någon effekt just nu, menar statsepidemiologen Anders Tegnell.

Ämnen i artikeln:

Vaccineringen mot covid-19FolkhälsomyndighetenRegion StockholmHälsa

Personer med nedsatt immunförsvar, däremot, bör får en tredje dos redan i september.

Vaccinera stockholmarna med en tredje dos nu, skrev nyligen hälso- och sjukvårdsregionrådet i Stockholm, Anna Starbrink (L), i Svenska Dagbladet.

Men enligt statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten finns inga bevis för att en sådan spruta skulle ha någon effekt. Inte just nu, i alla fall. På sikt, däremot, tror han att skyddet mot covid-19 måste förnyas, på samma sätt som andra vacciner.

— Än så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger han till Dagens Nyheter.

I stället, säger han, är det mycket viktigare att vaccinera dem som ännu inte fått något vaccin.

Enligt Tegnell gör både WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC samma bedömning.

Anna Starbrink (L) har dock upprepat sitt krav flera gånger. Även regionrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M), har luftat sin frustration över att Folkhälsomyndigheten ständigt ”är sist på bollen” och ”aldrig varit i framkant”.

Politikernas krav och önskemål står dock mot det vetenskapliga läget. Inte heller Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, tror på en tredje dos just nu.

— Att ge majoriteten av alla människor en tredje spruta just nu är tveksamt, men på sikt kan det komma ett behövas. Att göra det här och nu, på kort sikt, det tror jag inte är nödvändigt. Där delar jag Anders Tegnells bedömning, säger han till DN.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, håller med.

— Det har ropats efter en tredje dos, men det är inte alls säkert att en sådan skulle hjälpa. Det saknas evidens för det. Att massvaccinera är oerhört kostsamt och det förbrukar doser från länder som behöver dem bättre, sade han till TT nyligen.

TT: Anna Starbrink i Stockholm vill massvaccinera.
— Då citerar jag WHO:s generaldirektör att det saknas evidens för att en tredje dos har effekt.

Personer med nedsatt immunförsvar är dock en annan femma. Från den 1 september rekommenderar Folkhälsomyndigheten en tredje dos av covidvaccin till dem, säger Anders Tegnell till P4 Göteborg.

— Det är ett sätt att få i gång produktionen av antikroppar, säger han till radion.

Detta berör bland annat patienter som är organtransplanterade och lider av immunbristsjukdomar, totalt minst 40 000 personer i Sverige.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev