Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Tänker vänstern tvinga privat vård att slå igen?

Alliansen lovar väljarna ordning och reda i ekonomin om vi får fortsätta styra Stockholms läns landsting efter valet. Men hur höga blir skatterna om oppositionen tar över? Och hur påverkas patienternas valfrihet? Borgerliga landstingsråd kräver nu besked.

Publicerad: 14 maj 2014, 08:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Stockholm

Stockholm är en av Europas mest attraktiva och snabbväxande storstäder. Fler väljer varje år att flytta till Stockholm för det unika utbud av upplevelser, arbetstillfällen och möten som regionen har att erbjuda, samtidigt finns det mycket kvar att göra. Vi söker nu väljarnas förtroende att leda landstinget efter valet 2014. Som en del i detta vill vi redan nu slå fast tre tydliga principer för ett framtida ledarskap för Stockholms läns landsting.

Våra partier har haft förtroendet att leda landstinget under längsta sammanhållna perioden på flera decennier. Det har lärt oss att ledarskap för framtiden handlar om samarbete, men också att utmaningar endast kan lösas om man slår fast ett antal principer för samarbetet:

1) Ordning och reda i ekonomin. Det är viktigt att se sambanden i regionens ekonomi och förstå hur resurserna skapas. Med skattelättnader på arbete, företag och anställningar har stockholmsregionens ekonomiska utveckling varit stark. Fler än någonsin arbetar i regionen. Det har i sin tur ökat landstingets skatteintäkter med hela 35 procent sedan valet 2006. Tillväxten och utvecklingen har därmed lagt grunden för en stark ekonomi som kan finansiera utbyggda och utvecklade verksamheter inom landstinget. Att höja skatten och öka regelbördan skulle riskera den positiva ekonomiska utvecklingen i Stockholmsregionen och minska utrymmet för viktiga satsningar.

Denna princip om ordning och reda i ekonomin lovar vi att stå upp för även framöver. Frågan är hur vänsteroppositionen samlade alternativ ser ut? Hur mycket ska ni höja landstingsskatten? Och hur ser era samlade prioriteringar ut för verksamheten?

2) Makten hos patienten och vårdens medarbetare. En grundläggande fråga för sjukvårdens utvecklingskraft handlar om var makten ska ligga. Det handlar om fundamentala frågeställningar som hur man ställer sig till patient- och medborgarinflytande, vilka möjligheter att utveckla verksamheten vårdens medarbetare ska ha och hur man ställer sig till att andra utförare än landstinget ska få bidra till sjukvårdens utveckling i Stockholms län.

Frågan är vilket samlat besked landstingets vänsteropposition har till alla patienter och medarbetare hos de över 300 vårdverksamheter som i dag drivs i fristående regi? Ska de få finnas eller slå igen vid ett maktskifte? Kommer patienternas möjlighet att välja och välja bort husläkare eller specialist att finnas kvar eller strypas?

3.) Hedra breda överenskommelser. En växande Stockholmsregion behöver både utbyggd kollektivtrafik och nya vägar. Vi har sett till att få på plats flera breda överenskommelser mellan landstinget, kommuner och staten som möjliggör och finansierar en historisk tunnelbaneutbyggnad, Citybanan för bättre pendeltågstrafik och bygget av Förbifart Stockholm. Därmed skapar vi också grund för ökat bostadsbyggande, arbetstillfällen och tillväxt.

Frågan är vad landstingets vänsteropposition har för samlat besked för framtidens investeringar i infrastruktur och kollektivtrafik? Finns någon tanke på gemensamt besked om vad som ska göras och hur det ska finansieras? Länets patienter, medarbetare och skattebetalare har rätt att kräva besked även från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i landstinget. Vi väntar på svaren.

Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd (M)

Birgitta Rydberg, sjukvårdslandstingsråd (FP)

Stig Nyman, äldre- och forskningslandstingsråd (KD)

Gustav Hemming, miljö- och skärgårdslandstingsråd (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Stockholm

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev