Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ta vara på Brexit-effekten och locka hit EMA

Av Storbritanniens beslut att lämna EU följer att flera EU-myndigheter planerar att lämna landet, bland andra Europeiska Läkemedelsverket (EMA). Regeringen bör nu kraftfullt markera att det är ett svenskt intresse att myndigheten placeras i Stockholm-Uppsalaregionen, skriver politiker, näringslivsaktörer och profiler från vetenskapsvärlden.

Publicerad: 7 november 2016, 09:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stockholm-Uppsalaregionen är ett utmärkt mål för Europeiska Läkemedelsverkets flytt. Regeringen bör anstränga sig för att göra detta till verklighet.

Foto: Frankie Fouganthin/Magnus Jonsson


Ämnen i artikeln:

LäkemedelEUArbeteNäringslivet

Med Storbritanniens beslut att lämna EU kommer också flera gemensamma myndigheter att lämna landet. En av dem är det Europeiska Läkemedelsverket, European Medicines Agency (EMA), som prövar och godkänner läkemedel för den europeiska marknaden.

Vår övertygelse är att Sverige och Stockholm-Uppsalaregionen är väl riggade för att EMA omedelbart ska kunna fortsätta sin verksamhet efter en flytt. Regionen har under det senaste decenniet utvecklats till ett av Europas starkaste kluster inom life science med en rad betydande offentliga och privata aktörer.

Här finns ett starkt samarbete mellan akademi, hälso- och sjukvård och industri. Karolinska Institutet är ett av de ledande medicinska universiteten och får i och med Brexit en ännu starkare position i EU.

De framtidsinvesteringar som EMA behöver tillgång till för att EU ska kunna återta sin topposition när det gäller life science globalt är redan gjorda i Stockholm-Uppsalaregionen. Några exempel på offentliga och privata investeringar som skapar förutsättningar för spetsforskning och ökat kunnande inom life science:

■ SciLifeLab är ett samarbete mellan fyra universitet i regionen och är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper. 
■ BioProcess Innovation Hub är en ny nationell testbädd för produktion av biologiska läkemedel på GE Healthcares anläggning i Uppsala.
■ AstraZeneca investerar i en ny toppmodern produktionsanläggning i Södertälje.
■ Universitetssjukhusen Nya Karolinska Solna, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Detta är något EMA kommer att kunna utnyttja från dag ett vid en etablering i Sverige. Lägg därtill den regulatoriska kompetensen vid Läkemedelsverket i Uppsala och den framgångsrika samverkan som sedan länge finns i Sverige mellan forskning och kliniska studier och läkemedelsföretagens utveckling av nya substanser och läkemedel. Samtidigt som vår position inom ICT kan bidra till en utveckling av EMA. Kopplingen mellan EMA och den EU-myndighet som redan finns i Stockholm, smittskyddsmyndigheten ECDC, skulle dessutom stärka EUs arbete kring hälsa och säkerhet för människor och djur ytterligare.

Idag arbetar drygt 800 personer vid EMA i London. Färre än tio procent av dessa är brittiska medborgare. Det samma kommer att gälla om EMA flyttas till Sverige. Det handlar om högutbildade personer på en global arbetsmarknad som ska etablera sig och sina familjer här. Stockholm-Uppsala är en region i norra Europa som både kan erbjuda ett kvalificerat och stort akademiskt life science-nätverk och samtidigt den livskvalitet som en internationell storstadsregion kan erbjuda. Dessutom pendlar drygt 4 000 experter till EMA idag.

Vi är en grupp som har uppmärksammat regeringen på hur goda förutsättningarna är för att flytta EMA till Sverige. Vi har noterat en positiv respons från statsminister Stefan Löfven, näringsminister Mikael Damberg och sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Men på motsvarande sätt står det också klart att andra life science-kluster i Europa, bland dem Dublin, München och Amsterdam, arbetar hårt för att locka till sig EMA.

Ska Sverige kunna hävda sig i konkurrensen om EMAs placering så gäller det att den svenska regeringen kraftfullt markerar att det är ett svenskt intresse att Sverige blir värdland för EMA och att myndigheten lokaliseras till Stockholm-Uppsalaregionen. Regeringen kan göra detta i vetskap om att det finns ett brett stöd från regionen. Vi fortsätter nu processen för att verkligen tillgodose EMAs krav. Bland våra högst prioriterade frågor är lokaler, bostäder och internationella skolor.

Chris Heister, landshövding, Stockholms län

Karin Wanngård, finansborgarråd (S) Stockholms stad

Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S) Uppsala

Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd och gruppledare (M) i Stockholms Läns Landsting

Börje Wennberg, landstingsstyrelsens ordförande (S) Uppsala län

Hans Enocson, vd GE Norden

Björn O Nilsson, ordförande, Stiftelsen Vetenskapsstaden

Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare

Göran Sandberg, professor och verkställande ledamot, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse

Mathias Uhlén, professor, KTH

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev