Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Symptomfria barn ska stanna hemma om familjen är sjuk

Publicerad: 1 december 2020, 09:22

”Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan”, säger Folkhälsomyndigheten.

Foto: Mostphotos

Vuxna med konstaterad covid-19 ska hålla sina barn utan symptom hemma, enligt nya rekommendationer.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten gör en förändring i rekommendationen om förhållningsregler för hushållskontakter som innebär att även symptomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19.

Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

– Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

– Det här är en viktig förändring som kommer innebära en större tydlighet i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på en presskonferens.

Anna Ekström säger att många som arbetar inom skolan nu har en tuff arbetssituation.

– Bland annat beror det på att personalfrånvaron är så hög. Då är det viktigt att reglerna verkligen är glasklara. Denna justering skapar sådan tydlighet, och det är mycket positivt.

Såväl Lärarförbundet som Lärarnas riksförbund är positiva till att Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer.

– Det är ett mycket välkommet besked att Anna Ekström nu gör verklighet av den dialog som vi hade om behovet av att införa familjekarantän i förra veckan och nu inför det för hela grundskolan, förskolan och fritidshem. Det är en seger för Lärarförbundets medlemmar, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, anser att de nya riktlinjerna måste åtföljas av tydliga rekommendationer och regler ute på skolorna.

– Det är fullständigt oacceptabelt att man inte kan gå ut tydligare och tala om att varenda enskild skola ska förhålla sig till rekommendationerna. Det har lett till att kommuner och skolor gör olika, säger Åsa Fahlén till TT.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev