tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Sverige behöver fler läkare

Medicine Studerandes Förbunds kritik av Miljöpartiets satsning på läkarutbildningen bygger på en missuppfattning. Vi föreslår 250 nya platser per år på läkarutbildningen, inte 1 000, replikerar Gröna Studenters Emma Hult.

Publicerad: 4 oktober 2013, 07:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Hälsa

Emma Furberg, ordförande i Medicine Studerandes Förbund skriver den 30 september ett debattinlägg i Dagens Samhälle om att Miljöpartiets miljardsatsning skadar läkarutbildningen. Inlägget bygger på en missuppfattning. Det Miljöpartiet gör är att föreslå ett nytillskott på 250 platser per år, vilket beräknat på de fyra år som statsbudgeten omfattar betyder 1 000 fler läkarstudentplatser på fyra år, inte 1 000 fler per år.

Regeringen har visserligen ökat platserna för läkarstuderande de senaste åren, men inte i tillräckligt hög grad. Miljöpartiet menar också att det inte är rimligt att vi även fortsättningsvis bygger in ett beroende av att elever från Sverige ska få sin läkarutbildning utomlands för att vi ska kunna tillgodose Sveriges behov av läkare.

Bristen på ST-tjänster är tydlig, särskilt inom specialiteterna allmänmedicin och psykiatri. Flaskhalsar finns även när det gäller AT-tjänster. I en motion som Miljöpartiet nyligen lagt i riksdagen tar vi bland annat upp att bättre verktyg för dimensionering av läkartillgång i Sverige behövs, det visar den nuvarande läkarbristen tydligt på.

Emma Hult, språkrör Gröna Studenter, Miljöpartiet de Grönas Studentförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Hälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev