Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Svenskt Näringsliv vill se stöd från kommunerna

Publicerad: 19 mars 2020, 13:13

Svenskt Näringsliv vill att kommuner stöttar företagen i coronakrisen genom att ge anstånd med hyror och fakturor och snabbt betala till leverantörer. Men många kommuner har inte råd eller möjlighet att ge företag särbehandling.


Ämnen i artikeln:

Covid-19

Coronasituationen slår snabbt och hårt mot många företag, inte minst personalintensiva tjänsteföretag och handels- och restaurangnäringen. Svenskt Näringsliv vädjar i ett upprop till kommuner, regioner och länsstyrelser om bred hjälp över hela landet för att stödja företagens likviditet och minska risken för konkurser och att människor blir varslade och förlorar sina jobb.

Jan-Olof Jacke

– Kommuner, regioner och länsstyrelser kan spela en viktig roll för att mildra konsekvenserna, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Stödet som  som näringslivsorganisationen ber om är bland annat:

* Ge anstånd/förläng betalningstider på hyror, avgifter och taxor.

* Korta betalningstiden till leverantörer.

* Förläng tidsfrister i tillstånds- och tillsynsärenden.

Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) chefsekonom Annika Wallenskog får många frågor från kommuner kring just företag som vill ha stöd och särbehandling i krisen.

– Många undrar hur man ska göra och vad man får göra. Och jag hör att man har väldigt olika syn på det här, säger hon.

Ronneby har till exempel lanserat ett företagspaket där kommunen lovar generös inställning till uppskov med just hyror, taxor och avgifter samt fri rådgivning till behövande företag.

– Vissa vill försöka gå så långt som möjligt för att stötta företagen, och vi är ju så klart betjänta av att företagen klarar sig så bra som möjligt. Andra påtalar att de har likviditetsproblem själva, att de ligger på gränsen och inte kan hjälpa till, berättar Annika Wallenskog.

En tredje linje handlar om juridik och administration. Vad är rätt att göra utifrån statsstödsregler och likabehandlingsprinciper? Och hur mycket extra administrativa resurser finns för att förändra rutinerna?

– Somliga vill att vi ska gå ut och säga hur de ska göra, men vi kan inte göra det. Vi har kommunal självstyrelse, och jag konstaterar att den här frågan kommer att hanteras väldigt olika av olika kommuner. Så måste det se ut, säger Annika Wallenskog.

SKR håller på att ta fram information om hur frågorna kan hanteras på rättsligt och ekonomiskt hållbart sätt.

– Vi har förståelse för att Svenskt Näringsliv går ut och vädjar. De kontaktar nog även andra än kommuner och regioner nu, säger Annika Wallenskog.

I Sollentuna har till exempel Kompetens och arbetsmarknadsnämnden sett över avtalen med leverantörerna av SFI och komvuxkurser. I förra veckan godkändes att samma ersättning tillfälligt utgår för distansundervisning som för undervisning på plats.

- Vår bedömning är att detta i nuläget säkerställer att våra utförare som är igång med kurser och utbildningar inte råkar ut för akut likviditetsbrist, säger Anders Manell (L), ordförande Kompetens och arbetsmarknadsnämnden.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev