Sjukvård
Svensk narkotikapolitik extrem och dödlig
Sverige har Europas näst högsta narkotikadödlighet, visar en ny rapport. Att avkriminalisera bruk av droger är en konkret åtgärd för att hjälpa de som missbrukar. Det sänder en tydlig signal om att samhället står redo att hjälpa i stället för att jaga med batong.
Publicerad: 13 juni 2016, 03:45
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sverige har sedan ett par år tillbaka Europas näst högsta narkotikadödlighet, bara Estland har sämre statistik, skriver Henrik Edin, LUF.
I dagarna släppte EU:s narkotikabyrå EMCDDA en alarmerande rapport där det konstateras att den svenska narkotikadödligheten ökar. Sverige har sedan ett par år tillbaka Europas näst högsta narkotikadödlighet, bara Estland har sämre statistik. I rapporten framkommer det att Sverige har 93 drogrelaterade dödsfall per miljon invånare – EU-genomsnittet är 14.
Liberala ungdomsförbundet anser att detta är mycket alarmerande och under all kritik. Svensk narkotikapolitik måste vara evidensbaserad och syfta till att minimera mänskligt lidande. Progressiva partier i Sverige behöver inom kort ta första steget och börja driva en narkotikapolitik med ett tydligt skademinimeringsperspektiv för att rädda fler liv.
De som förespråkar nolltolerans mot droger slåss mot halmgubbar. Det hävdas att avkriminalisering av droger kommer att leda till ett mer omfattande drogmissbruk och att fler kommer att må dåligt. Det är inte sant. I stället hamnar fler människor än i de flesta andra jämförbara länder på bårhus.
En human narkotikapolitik med en tydlig skademinimeringsprincip syftar till att minska det mänskliga lidandet och hjälpa de som far illa. Att bruk av droger är kriminellt leder till en fruktansvärd stigmatisering. Brukarna hamnar i kläm mellan rättsväsendet och kriminella gäng, ibland även i annan kriminell verksamhet. Det är därför inte meningsfullt att betrakta brukare som kriminella utan i stället som människor som lider av en sjukdom, en sjukdom med rätt till rehabilitering.
Det brottsliga i sammanhanget bör vara drogförsäljningen och denna bör vara fokus för rättsväsendet. Utanför Sverige är denna tanke inte kontroversiell. Både FN och Världshälsoorganisationen menar att det är rätt väg att gå och många lyssnar till deras utsagor. Det är bara svenska politiker som har kvar en extrem inställning till narkotikapolitiken.
Att avkriminalisera bruk av droger är en konkret åtgärd för att hjälpa de som missbrukar. Man minskar stigmatiseringen och sänder en tydlig signal om att samhället står redo att hjälpa den som missbrukar i stället för att jaga efter den med batong.
Portugal hade under en period lika bedrövlig politik och lika bedrövlig statistik som Sverige har i dag. Där gjordes en omfattande omläggning av principerna för narkotikainsatserna för att fokusera på skademinimering i stället för nolltolerans. De narkotikarelaterade dödsfallen minskade drastiskt och fler kände sig bekväma med att söka hjälp.
Med en regelbunden kontakt med vården minskar risken inte bara för dödsfall, utan också sjukdomar och andra narkotikarelaterade skador.
Internationellt finns det konsensus om vad en bra narkotikapolitik bör vara baserad på: minimering av mänskligt lidande. Det tycks bara vara svenska politiker som vägrar lyssna på vad omvärlden säger, trots upprörande statistik om hur de narkotikarelaterade dödsfallen blir allt fler. Därför är det hög tid för en ny narkotikapolitik.
Henrik Edin, Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.