Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Strömstad inför lokala coronarestriktioner

Publicerad: 2 februari 2021, 12:18

Ett öde Nordby shoppingcenter utanför Strömstad.

Foto: Adam Ihse/TT

Strömstads kommun inför lokala restriktioner redan från tisdagen sedan coronasmittan skenat dramatiskt. Under förra veckan nästan fördubblades antalet nyregistrerade fall i kommunen.

Ämnen i artikeln:

Covid-19

Sverige stängde gränsen mot Norge för en vecka sedan. Norge hade drabbats av utbrott av coronamutationen från Storbritannien i flera kommuner inte långt från den svenska gränsen.

Men medan smittspridningen är på väg nedåt i Västra Götaland-regionen som helhet. går Strömstad i den motsatt riktning, skriver Göteborgs- Posten.

Strömstad hade under vecka tre klart flest fall sett till folkmängden av samtliga 49 kommuner i Västra Götaland. Och under vecka fyra har antalet nyregistrerade fall nästan fördubblats. Nu vidtas krafttag för att få bukt med smittan.

– Alla i Strömstad måste hjälpa till. Det finns ingen verksamhet som är undantagen, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Kommunen skriver på sin hemsida att samtliga klasser i högstadiet övergår till distansundervisning. Kulturskoleverksamhet som sker i gruppträning pausas, kultur- och fritidslokaler stänger, idrottsanläggningar stängs för all träning, socialförvaltningen ansöker om tillstånd att införa besöksförbud vid boenden för äldre och flera kommunala verksamheter stängs ner ner.

– Därför gäller nu att snabbt kunna vända trenden, säger Peter Nolskog.

Om det är den brittiska virusmutationen som fått fäste i Strömstad är dock ännu oklart, men prover från kommunen har skickats till Folkhälsomyndigheten för analys.

Jonas Dagson/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev