måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Stora besparingar inom sjukvården väntar

Publicerad: 10 juni 2022, 11:23

Bara sex regioner klarar årets sjukvårdsbudget. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

13 av 21 regioner kommer inte att klara årets sjukvårdsbudget trots besparingar. Tio av dem kommer därför att behöva spara in på sjukvården, visar en kartläggning som Vårdfokus har gjort.

Ämnen i artikeln:

Regionernas ekonomiKriget i UkrainaVårdskuldenCorona i vårdenHälsaBudgetBudgetförhandling

Ytterligare fem regioner svarar att de jobbar med effektiviseringar eller kostnadsanpassningar. Region Skåne svarar att sjukvården antingen behöver göra besparingar eller få mer resurser.

Bara sex regioner uppger att de kommer att klara årets sjukvårdsbudget – men med vissa förbehåll. Det gäller Stockholm, Dalarna, Östergötland, Halland, Kronoberg och Västra Götaland.

Som orsaker till att man inte klarar av att hålla budget anges bland annat omvärldsfaktorer som höga räntor och kriget i Ukraina. Även vårdskulden efter pandemin påverkar.

Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) chefsekonom Annika Wallenskog varnar för att situationen kan bli ännu värre de kommande åren.

– Många kommer behöva göra kännbara besparingar för att få ihop budgeten nästa år. Alternativet är att staten skjuter till mer pengar, eller att regionerna själva höjer skatten, säger hon till Vårdfokus.

LÄS MER: Krisande kommuner och regioner söker miljardstöd

LÄS MER: Östergötlands nya modell ska locka till vården – ”Kan förhoppningsvis bli en magnet”

LÄS MER: Allt fler unga söker vård – så högt är trycket på BUP i din region

Vivvi Alström/TT

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev