Sjukvård
Stor utvecklingspotential i nordiskt hälsosamarbete
De nordiska länderna har mycket att vinna på ett närmare samarbete inom social- och hälsovårdssektorn. Låt oss inte fastna i datasystemen utan våga sikta högt – samarbete över landsgränserna kan bli avgörande när befolkningen åldras och servicestrukturer läggs om.
Publicerad: 25 oktober 2013, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
HälsaNorden placerar sig fint i det internationella institutet Legatums senaste årliga välfärdsindex, ett alternativ till de undersökningar som endast koncentrerar sig på ekonomiska aspekter. Norge, Danmark och Sverige kniper topplaceringarna, Finland och Island kommer på sjunde respektive femtonde plats.
Placeringarna ger orsak till stolthet, men Norden har inte råd att vila på lagrarna. De nordiska ländernas ställning hade blivit ännu starkare om hälsosystemet varit mål för fler investeringar. Så låt oss i Norden en gång för alla fundera på hur vi kan använda innovationskraften på att i samarbete skapa fler fungerande lösningar på hälsovårdsområdet. Detta kunde exempelvis göras i förhållande till cancerforskning och vid hanteringen av diagnoser av sällsynta sjukdomar där våra länder var för sig är för små för att axla uppgiften.
Även om våra baltiska grannar inte klättrar lika högt upp på välfärdsindexet har de nordiska länderna skäl att inspireras av de baltiska länderna, som i dag på många sätt kan prestera ett bättre regionalt samarbete inom hälso- och sjukvårdssektorn. De baltiska länderna har, tvärtemot allt man trodde var möjligt i EU, gått in för gemensam anskaffning av medicin och utrustning. Utryckningsfordon rycker ut över gränserna där det behövs och när det behövs och länderna samarbetar även om organdonationer. Såväl inbesparingar och effektivare resursanvändning finns att hämta i detta samarbete, som har initierats på regeringsnivå.
Nordiska ministerrådet har anlitat den tidigare svenska ministern Bo Könberg för att skriva en oberoende rapport om hur det nordiska samarbetet på hälsoområdet kan utvecklas och stärkas under de närmaste 5–10 åren. Med Stoltenbergrapporten på utrikes- och försvarsområdet som förebild ska utredningen peka på de viktigaste områdena där det finns potential för nordisk nytta av ett tätare samarbete. Utredningen är lovvärd och förtjänar en bred och seriös parlamentarisk behandling. Det är utmanande att sammanlänka och uppnå samverkansfördelar inom hälsosektorn och politisk vilja krävs för att resultat ska uppnås.
Nordiska rådet och de nordiska ländernas statsministrar möts den 29 oktober på ett toppmöte i Oslo om hållbara lösningar för sysselsättning och välmående i framtidens välfärdsstater. Må arbetet för ett närmare nordiskt samarbete på hälsområdet nu ta fart på högsta nivå – mycket kan ännu vinnas på medborgarnas vägnar.
Karin Åström, ordförande, Socialdemokraterna i Norrbotten
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Hälsa