Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Stor skillnad i ersättning till covidpersonal

Publicerad: 4 februari 2021, 08:00

Sjukvårdspersonal på infektionskliniken i Kalmar.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Eventuell extra ersättning till personal som arbetar med covidsjuka skiljer sig mycket åt över landet, visar en enkät som Sveriges Radio Ekot har skickat till landets 21 regioner.

Ämnen i artikeln:

EkonomiCovid-19

Totalt svarade 20 regioner på Ekots frågor och av dem säger strax över hälften, elva regioner, att personal som arbetar med covidsjuka får extra betalt – men under hur lång tid och hur mycket varierar.

I Dalarna får covidavdelningspersonal 5 000 kronor extra per månad tills vidare.

– Både för att rekrytera och behålla personal tog vi det beslutet, säger Karin Stikå Mjöberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Dalarna, till Ekot.

I andra regioner får all personal eller all hälso- och sjukvårdspersonal ett engångsbelopp. I exempelvis Gävleborg får alla inom hälso- och sjukvården en engångssumma på 10 000 kronor.

Det finns också regioner som inte betalar något extra alls, däribland Västerbotten, som i stället har valt att ge alla regionens anställda ett presentkort.

– Det har varit en svår fråga, för det är väldigt många och på lite olika sätt, som har varit berörda av covidvården, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Västerbotten, till Ekot.

TT Nyhetsbyrån

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev