tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Stockholms landsting, vad är problemet?

Under den tid som primärvården i Stockholm enligt Alliansen byggts ut har andelen läkare i själva verket minskat. Så vi läkare anser fortfarande att det är dags att sluta snacka, och börja agera.

Publicerad: 6 juli 2017, 12:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Drygt 70 distriktsläkare blir färdigutbildade varje år men det skulle behövas 200. enligt debattörerna.


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdStockholmLäkare

Slutreplik. Stockholms Läkarförening skriver i den tidigare debattartikeln "Slutsnackat - bygg ut primärvården" om den bristfälliga utbyggnaden av primärvården i Stockholm. I en replik hävdar Anna Starbrink (L) med flera i Alliansen som styr landstinget att en rejäl utbyggnad visst sker. De fakta som vi tog upp i vårt inlägg berör de inte.

Vi delar uppfattningen att primärvården har en stor och central roll inom Stockholms sjukvård. Från 2008 till 2016 fördes inga nya medel över till vanliga vårdcentraler. Ersättningen räknades inte ens upp med inflationen, förutom 2013 då 2,3 procent tillfördes.  Alliansen beskriver en en pågående storsatsning på primärvård under 2017. Ökningen motsvarar inte ens prognosen för årets kostnadsökningar.

De förändringar av ersättningssystemet som pågår stödjer vi. Problemet är att totalersättningen för en vårdcentral minskar jämfört med kostnaderna, år efter år. Det är ohållbart och i vår värld inte en satsning.

Alliansen skriver i sitt svar att man ökar antal ST-läkare i allmänmedicin. Nu blir bara drygt 70 distriktsläkare färdigutbildade per år att jämföra med behovet som är 200 per år. Faktum är att under den tid ”primärvården byggts ut” har andelen distriktsläkare minskat från 19 procent av totala antalet läkare till 16 procent. Det är landstinget och inte staten som ansvarar för dimensioneringen av utbildningen.

Många av de uppdrag Alliansens företrädare vill lägga på primärvården skulle kunna skötas perfekt. Men det förutsätter att Alliansens företrädare inte som nu bara lägger fler uppdrag utan även ger primärvården större resurser och utbildar fler distriktsläkare. Patienterna vill ha en riktig vårdcentral att gå till, inte ett luftslott.

Sammanfattningsvis kvarstår vår uppfattning att det fortfarande enbart pratas om att bygga ut primärvården, även i Alliansens replik. Vad som krävs är att en utbyggnad sker på riktigt, då kan våra medborgare få en nära vård med hög kontinuitet till en låg samhällskostnad.

Gunnar Berglund, specialist i allmänmedicin, andre vice ordförande i Stockholms läkarförening

Johan Styrud, kirurg, ordförande Stockholms läkarförening

Yvonne Dellmark, reumatolog, förste vice ordförande Stockholms läkarförening

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev