Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Stockholm visar att vårdval inte är rätt medicin

Vårdens utmaningar och rekryteringen av läkare till primärvården går inte att lösa med vårdval. Lär av Stockholms läns landsting. I Stockholms innerstad har vi haft vårdval inom primärvården sedan 2008, men lyckas ändå inte rekrytera fasta allmänläkare. Det behövs andra åtgärder än vårdval, skriver landstingsrådet Håkan Jörnehed (V).

Publicerad: 7 februari 2014, 14:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

VårdvalPersonalbristVårdbemanning

I Dagens Samhälle 5 februari skriver två läkare att landsting som har mer mångfald och vårdval får lättare att rekrytera läkare (se Vårdval gör det lättare att rekrytera läkare).

En liknande argumentation har borgerliga politiker, inte minst i Stockholms läns landsting där jag är verksam. Vi får ofta höra mantran som Vårdval löser allt och ”Vårdens alla utmaningar löses av vårdval. Utifrån mina erfarenheter i Stockholms läns landsting vill jag påstå att när det gäller den stora utmaningen att rekrytera personal har vårdval inte varit den förlösande medicinen.

I svaret på min skrivelse till Hälso- och sjukvårdsnämnden om hur ofta hyrläkare förekommer på länets vårdcentraler skriver förvaltningen:

Tyvärr visar förvaltningens uppföljning att det finns cirka 10 vårdcentraler där hyrläkare används i en sådan omfattning att det påverkar kontinuiteten i läkarkontakterna och rätten till en fast läkarkontakt. Några av vårdcentralerna har haft fleråriga rekryteringsproblem. Förvaltningens bedömning är att det inte är någon skillnad i användande av hyrläkare mellan privata vårdgivare och SLSO.

Dessutom står: Enligt de rapporter som förvaltningen får finns för närvarande en vårdcentral som endast använder hyrläkare.

I Stockholms läns landsting är över 60 procent av vårdcentralerna privat drivna – de flesta av dessa ligger i Stockholms innerstad och vi har haft vårdval inom primärvården sedan 2008. Men Stockholm lyckas ändå inte rekrytera fasta allmänläkare. Där det alltid varit svårt att rekrytera fortsätter det att vara så, trots vårdvalet.

Vårdens utmaningar och rekryteringen av läkare till primärvården löses inte med vårdval. Det räcker att se och lära av Stockholms läns landsting. Det behövs andra åtgärder: ordentliga satsningar på primärvården samt satsningar på arbetsmiljö och utveckling. Professionen måste också ges förutsättningar att få verka som profession.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev