Sjukvård
Stockholm, upp till bevis om narkotikapolitiken
Vi uppskattar att Åsa Lindhagen ger klara besked om att Stockholm kommer att driva frågan internationellt och vara en stark röst mot legaliseringsrörelsen, även om vi gör bedömningen att lamslå ECAD inte är i linje med den intentionen.
Publicerad: 7 december 2016, 10:21
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Frågan som kvarstår är; hur ser planen ut för att Stockholm ska ”finnas med på arenor för att göra vår röst hörd”?
Replik. Åsa Lindhagen klargör i sitt inlägg att valet att träda ur ECAD inte är en politisk kursändring, och att Stockholm fortsatt vill prioritera ett internationellt arbete för prevention och mot legalisering, en inställning vi välkomnar. Frågan som kvarstår är; hur ser planen ut för att Stockholm ska ”finnas med på arenor för att göra vår röst hörd”?
Lindhagen skriver även att ”legaliseringens företrädare måste bemötas med sakliga argument och brett motstånd”, även här är vi överens. Frågan är om Stockholm gör det bäst genom lamslå en av de få organisationerna som internationellt står upp för en restriktiv narkotikapolitik och bemöter företrädare för legalisering?
En annan organisation, Global Commission on Drug Policy, släppte nyligen en rapport med rekommendationer för den globala narkotikapolitiken. Deras förslag går ut på att avkriminalisera som ett led mot full legalisering av alla droger utan att prevention nämns någonstans i rapporten.
De har heller inte någon analys om hur en sådan politik slår mot barn och ungdomar, eller de fattiga delarna av befolkningen i världen. Det nätverk som ECAD ingår i tar fram rapporter för att visa på en annan väg, där prevention är huvudpelaren i politiken. Det nätverket blir svagare när ECAD försvagas och därmed stärks sidan som propagerar för legalisering.
Vi uppskattar att Lindhagen ger klara besked om att Stockholm kommer att driva frågan internationellt och vara en stark röst mot legaliseringsrörelsen, även om vi gör bedömningen att lamslå ECAD inte är i linje med den intentionen. Vi kan dock överbevisas och välkomnar Stockholms framtida engagemang och initiativ i den internationella narkotikapolitiken.
Den allians av över 300 civilsamhällesorganisationer har tagit fram ett gemensamt dokument inför de fortsatta internationella diskussionerna som kommer kulminera 2019 med ett nytt högnivåmöte. Huvudargumentet i dokumentet är att vi behöver gå från ord till handling. En av de prioriterade utmaningar som vi har identifierat är att mobilisera en miljon lokalsamhällen kring prevention till 2019, kanske vill Stockholm vara med och hålla i taktpinnen där?
Läs också: Försvaga inte vår röst för drogprevention!
Robert L. DuPont, president, Institute for Behavior and Health, Former Director, National Institute on Drugs Abuse, USA
Linda Nilsson, Global voice of prevention, Civil Society Task Force for UNGASS 2016
Sven-Olov Carlsson, international President, World Federation Against Drugs
Mike Sabin, former Member of Parliament, New Zealand
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.