måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Stockholm stoppar extra ersättning till nätläkare

Publicerad: 10 februari 2023, 14:35

Foto: MAXIM THORÉ

Från och med den 1 maj kommer Region Stockholm ändra ersättningen till digitala vårdgivare. Inomlänsersättningen tas bort vilket påverkar nätläkarbolag som Kry och Doktor.se.

Ämnen i artikeln:

Digitaliserad vårdNätläkareRegion StockholmHälsa

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


Den så kallade inomlänsersättningen infördes i Region Stockholm 2021. Ersättningen ligger på 300 kronor per besök och går till vårdcentraler som tar emot patienter som inte har någon husläkare eller som är listade hos en annan vårdcentral. Detta gäller även nätläkarbolagen Kry och Doktor.se eftersom de har egna avtal med regionen och i stället för utomlänsersättningen får betalt enligt regionens egna regler.

Enligt Svenska Dagbladet har Kry och Doktor.se varit de största mottagarna av inomlänsersättningen. Mellan januari och oktober 2022 fick bolagen drygt 74 miljoner respektive 35 miljoner kronor. 

Men nu har Vänsterpartiet tillsammans med det nya styret för Region Stockholm, bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet, kommit överens om nya regler som innebär att rätten till inomlänsersättningen försvinner för digitala vårdgivare.

Ersättningsnivån för videobesök ska också ses över. I nuläget ger digitala möten samma ersättning som fysiska möten. I den nya överenskommelse sänks ersättningen för videobesök till 80 procent av ett fysiskt möte, vilket enligt regionen kommer att ge en besparing på 77 miljoner kronor per år.

– Det finns en stor skillnad mellan att ha ett fysiskt besök och ett videobesök när det gäller tidsåtgång och resurser man lägger ner, så det har inte varit rimligt att ha samma nivå, säger Jonas Lindberg (V) till SvD.

Den 22 februari ska regionens primärvårdsnämnd klubba det nya förfrågningsunderlaget för primärvården där styrning av nätläkarnas ersättningar ingår. De nya reglerna börjar gälla den 1 maj.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev