måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Stockholm Kids Djursholm: ”Vi är inte ett alternativ till BUP”

Publicerad: 15 september 2021, 08:36

Att få tid hos barnpsykolog inom 2–3 veckor är i princip omöjligt i Stockholm i dag, hävdar Evelina Bihl. Foto: Stockholm Kids

Föräldrar till barn med särskilda behov behöver ofta kämpa hårt för att få vård. Det konstaterar Evelina Bihl, t f verksamhetschef på Praktikertjänsts nyöppnade Stockholm Kids Djursholm, systerklinik till Stockholm Kids på Östermalm – som båda erbjuder en sammanhållen vårdkedja för drabbade familjer.

Ämnen i artikeln:

VårdköerBUPHälsaChefskapLedareADHDPsykiatri

Anna Lundegårdh

al@dagenssamhalle.se


Ni är en privat barn- och ungdomsmedicinsk mottagning (BUMM) som förutom det medicinska uppdraget även utför adhd-utredningar och psykologisk behandling. Varför behövs ni, vad är det den offentliga vården inte klarar av?
– Anledningen till att vi startade en mottagning till är att trycket är så stort i alla våra tre uppdrag. Och många av de patienter vi träffat på Östermalmskliniken kommer från norrort, så därför har vi valt att öppna norr om stan också. 

Men är det verkligen i exklusiva Djursholm de största behoven finns?
– Att vi kom över en ledig lokal i Djursholm var en tillfällighet. Vi har inget upptagningsområde utan riktar oss till hela regionen, och redan nu har vi fått en massa bokningar från familjer som bor i Norrtälje, Åkersberga, Täby, Sollentuna … 

Så ni behandlar inte bara villabarn med resursstarka föräldrar?
– Nej! Vi träffar många från utsatta förorter också och jag skulle vilja ha ännu fler familjer därifrån, så klart. Allt vi gör är på uppdrag av Region Stockholm och eftersom all barnsjukvård är kostnadsfri i regionen kostar det inget hos oss heller. Förutom TBE-vaccin, det finansierar inte regionen. 

Er ordinarie verksamhetschef, som just nu är föräldraledig, fick idén till Stockholm Kids när hon kämpade för att hennes son skulle få hjälp för sin svåra adhd och upplevde att hon ständigt bollades mellan olika instanser. Varför saknar övriga vården i regionen det här helhetsgreppet?
– För att det inte är tydligt styrt. Inga uppdrag säger i dagsläget uttryckligen att allt ska finnas under ett tak. Många fler BUMM:ar i Stockholm har alla tre uppdragen, men där är det vanligt att patienter som medicineras för adhd inte får tid hos psykolog utan hänvisas till andra. Så gör vi aldrig – har man en pågående medicinering på Kids så ordnar vi psykologkontakt om det behövs, för att få till en sammanhållen vårdkedja. Vi bildar ett team runt patienten och för mig, som är psykolog, blir det väldigt modernt. Vi delar inte upp den somatiska och psykiska hälsan utan ser helheten.

Alla med trasiga barn känner till BUP:s långa köer och hur svårt det kan vara att få tid även hos privata barnpsykologer. Har ni kö även hos er?
 – För adhd-utredningar uppfyller vi alltid vårdgarantin, ingen har behövt vänta tre månader hos oss. När det kommer till första linjen, alltså behandling för psykisk ohälsa, har vi behövt ha stopp för nya patienter. Men tack vare den här nya kliniken kan vi hjälpa jättemånga fler och jag pratar dagligen med familjer som är tacksamma för att få psykologtid inom 2–3 veckor. För det är i princip omöjligt i Stockholm i dag. 

– Fast i psykologdelen är vi på primärvårdsnivå. Vi träffar barn och unga med milda till måttliga symptom på ohälsa, så vi är inte ett alternativ till BUP som tar hand om dem med måttliga till svåra symptom. 

På hemsidan säger ni er ha ”handplockat” allt från barnsjuksköterskor och barnläkare till psykologer och barnpsykiatriker, och man kan anta att de fått löner därefter. Det måste vara en dyr verksamhet att driva?
– För att få en verksamhet att gå runt behöver man anställda som mår bra och trivs, och vår vision att ge den bästa barnmedicinska öppenvården i Stockholm gör att våra anställda brinner för det de gör. Vi har en bra arbetsmiljö och då producerar de också det som behövs. Men med det sagt är vi ganska unika. Många BUMM:ar har betydligt högre produktionskrav på både läkare och psykologer än vad vi har.

Hur kommer det sig?
 – Vårt fokus är på kvalitet. Sedan kan vi inte, som många regionstyrda verksamheter, gå minus och ändå överleva. Vi måste gå med plus så att vi kan utbilda personalen, utveckla verksamheten och fortsätta finnas.

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev