Sjukvård
Statligt ägda sjukhus avfärdas skarpt – ”Krig skulle uppstå”
Publicerad: 1 september 2021, 11:42
Tre kritiska regionföreträdare. Petter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten, Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande i Jämtland Härjedalen, Anders Knape (M), SKR:s ordförande. Foto: Hans Alm / SKR, Johan Axelsson/Bildbyrån, Izabelle Nordfjell
Inrätta ett statligt fastighetsbolag och för över regionernas sjukhus dit, föreslår statens utredare. ”Helt feltänkt. Förslaget bör genast läggas åt sidan”, kommenterar SKR:s ordförande Anders Knape.
Regeringens särskilda utredare Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), presenterade på onsdagen sina förslag om sjukhusinvesteringarna i Sverige.
Förslagen är radikala:
■ Skapa ett statligt fastighetsbolag dit sjukhus och andra vårdlokaler som ägs av regionerna överförs. Bolaget skulle samla fastighetskompetens, få en stark finansiell ställning och regionerna kan fullt ut fokusera på vårdverksamhet.
■ Lagstifta om att hälso- och sjukvården blir ett riksintresse. Riksintresset preciserar nationella behov, till exempel en gemensam standard för digital kommunikation och fördelning av vårdkapacitet vid krislägen.
De första reaktionerna från regiontoppar är kraftigt negativa.
– Du har nog svårt att hitta någon i regionerna som jublar högt åt det här. Utredningen är helt fel ute i sin ansats. Vi har alldeles för viktiga saker att jobba med i svensk sjukvård för att plötsligt fokusera på att börja diskutera med staten om fastigheter, säger Anders Knape (M), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Vad är problemet med att staten tar över sjukhusen?
– Det är fullständigt feltänkt att dela upp ansvaret för fastigheterna och vården. I så fall får man säga att vi låter staten ta över sjukvården helt. Då får man ta över det fulla ansvaret.
Utredningsförslaget innebär också att statens styrning av sjukvården ska öka genom ett lagstiftat riksintresse, där staten till exempel kan ställa krav på att regionerna ska ta emot studenter i vården.
– Fast staten har redan ansvaret för vårdutbildningen, så jag förstår inte vad det skulle lösa. Det är långskott hela tiden i den här utredningen, där man på ett krystat sätt försöker hitta argument som inte håller vid närmare granskning.
Anders Knape säger att han har ett ”oerhört starkt stöd” bland SKR:s företrädare i regionerna över partigränserna för att förslaget bör förpassas till papperskorgen.
LÄS MER: Utredare vill se statligt ägda sjukhus.
Tre ledande regionråd som Dagens Samhälle pratat med är starkt kritiska:
Petter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Region Västerbotten:
– Jag kan inte se vad det här förslaget skulle lösa. Hur man strukturerar byggnader är en del av hur man bedriver vården. Det går inte att säga att en ska ta hand om det ena och någon annan det andra. Jag kan bara se alla krig som skulle uppstå mellan regionerna och staten.
Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län:
– Vi i Kristdemokraterna vill utreda ett förstatligande av sjukvården. Men det här blir bara ett misch-masch. Det känns som att man inte riktigt vet vilket ben man ska stå på. Antingen bildar vi större regioner, som sjukvårdsregionerna, där regionerna själva kan utveckla sitt samarbete – eller så förstatligar man sjukvården. Men här vågar man inte löpa linan ut.
Eva Hellstrand (C), regionstyrelsens ordförande i Region Jämtland Härjedalen:
– Min första tanke är att det tyvärr inte är så enkelt att det blir bra och lika för att staten tar över. Se bara på polisen och på vägarna, det finns många statliga ansvarsområden som definitivt inte fungerar på ett bra sätt. Och om staten lägger upp ett regelverk som regionerna ska följa – kommer staten att finansiera det fullt ut? Av erfarenhet vet vi att det är si och så med det.
LÄS MER: Miljardrullning: Så mycket lägger regionerna på sjukhusbyggen
LÄS MER: Planer på statlig styrning av sjukhusbyggen får regioner att se rött.