Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

”Statliga julklappar skulle behöva komma långt innan julafton”

Publicerad: 4 december 2020, 13:12

Annika Wallenskog tycker att regeringen uttryckligen skulle ha skrivit att stödpengarna kunde användas under nästa år.

Foto: Nils Petter Nilsson/Region Gävleborg, Rickard L Eriksson

Traumastödet på 500 miljoner kronor måste kommuner och regioner använda innan årsskiftet. – Som det nu är skrivet blir det mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att få till kris-, samtals- eller traumastöd för bidraget, anser SKR:s Annika Wallenskog.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Den 1 december kom beskedet att regeringen betalar ut totalt 500 miljoner kronor till landets kommuner och regioner för en särskild satsning på krisstöd, samtalsstöd, traumastöd med mera till personal inom vård och omsorg om äldre som med anledning av sitt arbete har påverkats av spridningen av covid-19.

350 miljoner går till regionerna och 150 miljoner till kommunerna. Varje kommun får minst 100 000 kronor. Medlen utbetalas till samtliga kommuner och regioner under december månad 2020.

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner (SKR) välkomnar pengarna. Hon skriver i SKR:s Ekonomibloggen att många kommuner och regioner redan startat ett omfattande krisstödsarbete till personer inom vården, samt att de kan se stödet som en ersättning för det arbete som redan har lagts ned.

”Det finns dock ett problem. De kommuner och regioner som har inväntat stöd från staten har nu bara tre veckor på sig att förbruka dessa medel, vilket gör att det blir väldigt bråttom att leverera stödet. Sektorn kan nämligen inte flytta över pengarna till nästa år och i lugn och ro ge stödet då”, skriver Annika Wallenskog.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev