söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Ställ högre krav på utländsk tandteknik

Den offentliga upphandlingen av tandtekniska arbeten får inte styras av enbart priset. Samma krav när det gäller innehållsdeklaration, spårbarhet och kontroller ska gälla för importerade tandtekniska arbeten som för svenska, allt för patientsäkerhetens skull.

Publicerad: 25 augusti 2016, 09:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tandteknik från utlandet som inte uppfyller svenska krav bör inte skattesubventioneras.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierHälsaTandvård

Enligt Tandvårdslagen är Vårdgivaren skyldig att på begäran av patienten ge honom eller henne ett intyg med uppgifter om vilka material som använts vid protetiska arbeten. Detta gäller givetvis också för privattandläkare.

Patienten ska dessutom alltid få en patientkopia av sin tandläkare, men ett antal förfrågningar från Läkemedelsverket visar att det förekommer att patienter, som önskar få ta del av spårbarhets-dokumentationen för sina tandtekniska arbeten, inte lyckats få ut denna från vare sig tandläkare eller tandtekniskt laboratorium. Detta är oacceptabelt och omöjliggör även allergiutredningar, vid misstanke om att patienten är allergisk mot sin tandtekniska konstruktion.

Spårbarheten på material från importerade produkter har visat sig vara otillfredsställande i de rapporter som har gjorts. Dessutom har den dokumentation, i form av förklaring och beskrivning av innehåll, som ska bifogas det färdiga arbetet i många fall varit så bristfällig att den inte kan anses uppfylla de krav som ställs i det medicintekniska regelverket.

Det är inte fel att importera tandtekniska arbeten men det är fel att bryta mot reglerna när det gäller kvalitet och patientsäkerhet.

Många dentallaboratorier har gått i konkurs och sagt upp personal för att offentlig upphandling och privattandläkare har haft ett ensidigt fokus på priset. Branschens utveckling hotas av konkurrens från företag som inte följer EU:s regelverk eller myndigheters krav.

Varje år importeras tandtekniska arbeten till ett marknadsvärde av cirka 220 miljoner kronor.

Subventionerade med svenska skattepengar. Hur påverkas den svenska tandteknikerkåren av detta?

* En av fyra tandteknikerutbildningar ”3-årig högskola” har lagts ned (Karolinska Institutet 2014).

* Konkurserna/nedläggningarna av företag ökar och därmed även uppsägningarna.

* De importerade lågprisprodukterna vinner landstingens upphandlingar.

För de av Unionens och Tandteknikerförbundets medlemmar som arbetar med patientsäkerheten inom tandvård och dentallaboratorier är det oerhört viktigt för yrkesstoltheten att för patienten göra högkvalitativa arbeten.

Det är också långsiktigt viktigt för både patienter och tandteknikeryrket att kunskap och utveckling av tandtekniska arbeten finns kvar i Sverige, så att vi inte blir helt beroende av import från andra länder.

Offentliga upphandlingar av tandtekniska arbeten måste säkerställa att importerade arbeten uppfyller samma kvalitet och regelverk som de svenska och följer Läkemedelsverkets krav.

Gunilla Krieg, central ombudsman Unionen

Olle Sahlin, ordförande Sveriges Tandteknikerförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev