tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sjukvård

Sprutbyte en repstege från avgrund till ordnat liv

Politiken måste ställa om från att jaga enskilda missbrukare, och i stället fokusera på vård, stöd och framförallt att rädda liv. Den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten som pekar på fördelarna med sprutbytesprogram är därför väldigt välkommen.

Publicerad: 30 januari 2015, 09:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

De som är emot sprutbyte sitter fast i moraliska föreställningar.


Ämnen i artikeln:

SprututbyteNarkotika

I dagarna har Folkhälsomyndigheten presenterat en rapport som menar att sprutbytesprogram bör införas i hela Sverige för att minska smittspridningen av hepatit B och C samt hiv. Rapporten visar även – det för många självklara, fördelarna med sprutbytesprogram som ett effektivt sätt att nå ut till personer som injicerar droger.

För Centerpartiet som länge drivit frågan om sprutbyte är det här en väldigt viktig rapport – med en slutsats som ytterligare stärker oss i vår övertygelse om att sprutbytesprogram ska finnas som ett permanent inslag i hela landet.

Efter påtryckningar från Centerpartiet beslutade Stockholms läns landsting 2010 att införa ett sprutbytesprogram på försök – en verksamhet som invigdes 2013 i anslutning till S:t Görans sjukhus. Sprutbytesverksamheten innebär att narkomanerna får nya sprutor i utbyte mot gamla och använda sprutor. Erfarenheter från Stockholm visar att rena sprutor både kan rädda liv genom att minska spridningen av hiv och hepatit B & C.

Förutom att vara en viktig smittskyddsåtgärd skapar sprutbytesprogram vägar in i missbruksvården. Den lågtröskelverksamhet som sprutbytet innebär ger en möjlighet till behövliga vårdkontakter för människor som har dåliga kontakter med – och ofta dåliga erfarenheter av det offentliga. Det sänder även ut en tydlig signal från samhällets sida - att värna om människors hälsa, även de som lever i missbruk. Något som är en viktig utgångspunkt för en human vårdpolitik.

Införandet av ett sprutbytesprogram är viktigt, eftersom det innebär ytterligare ett erkännande av skadereduktion som en viktig delstrategi i arbetet med att hjälpa socialt utslagna narkomaner tillbaka till en dräglig tillvaro och ett ordnat liv. Sprutbyte innebär en möjlighet att förbättra mötesplatserna mellan den socialt utslagna människan å den ena sidan och samhällets hjälpinsatser å den andra. På så sätt kan sprutbytet ses som en repstege från avgrunden till det första steget i rehabiliteringstrappan.

I Sverige har vi en nationell strategi mot hiv och andra smittsamma sjukdomar, med målsättningen att förhindra och begränsa smittspridning. När Smittskyddsinstitutet, WHO, FN och nu Folkhälsomyndigheten rekommenderar den här typen av åtgärd för att förhindra och begränsa smittspridning finns argument nog för att införa det i hela Sverige.

Tyvärr finns det fortfarande många skeptiker – inte minst politiker, som hävdar att gratis sprutor främjar narkotikamissbruk, och att det är helt fel signal att skicka. Dessa politiker är ofta låsta i moraliska föreställningar, snarare än rationella vårdargument. Med goda erfarenheter från existerande sprutbytesprogram i Sverige, och det faktum att tunga internationella organ förespråkar den här typen av lösning, är det kanske på allvar dags för skeptikerna att tänka om.

Centerpartiet har som liberalt parti utgångspunkten att möta människor i den situation de befinner sig. Det är dags för en mer vidsynt och human missbruksvård. Bra smittskydd är bokstavligt talat en fråga om liv och död. Centerpartiet kommer därför fortsätta att jobba för att få till stånd ett permanent sprututbytesprogram i Stockholms län. Att det mesta nu tyder på att vi kommer få igenom vår linje är mycket glädjande.

Karin Fälldin, sjukvårdspolitisk talesperson för Centerpartiet i Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SprututbyteNarkotika

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev